Грчевите (коликите) кај доенчињата се природна појава и се јавуваат во првите неколку месеци од животот. Со оваа честа појава, сосема здраво дете одеднаш почнува да плаче без позната причина, со истовремени грчеви, влечење на нозете кон стомакот, црвенило на лицето и грчеви на рацете. Таквите напади се ненадејни, обично во доцните попладневни часови и навечер. Абдоменот тогаш е надуен, напнат и чувствителен. Нападот може да трае со часови, а најчесто престанува по испуштање гасови или исцрпеност на детето. Најчесто грчевите се јавуваат на крајот од првиот месец и можат да траат до четвртиот месец.

Сепак, на ниту еден родител не му е лесно да гледа дете кое се бори со колики и природно е да се труди да помогне на различни начини. Еве што треба, а што не треба да правите во таква ситуација:

Што да не се прави при грчеви кај доенчиња

Ставање на детето на градите додека траат грчевите – Во еден момент тоа може да го смири, но потоа состојбата може да се влоши. Доенчето може да проголта дополнителен воздух, а ферментирањето на млекото во цревата може да ја зголеми абдоминалната болка.

Менување на видовите адаптирано млеко без консултација со педијатар! – Само педијатар може да даде вистински совет за тоа кое млеко да се избере и кое, со оглед на сите околности, најдобро би било за бебето доколку не се дои. Не се препорачуваат чести промени на млекото доколку бебето добро напредува и нема други проблеми (повраќање, дијареја).

Важно е да се нагласи дека доколку се појават знаци на колики, прво треба да контактирате со педијатар и да ја елиминирате можноста за која било друга причина. Иако тие се значајна грижа за родителите, доколку детето јаде и спие правилно додека ги нема, коликите сами по себе не оставаат никакви последици.

Како да му помогнете на бебе кое има колики – обрнете внимание на положбата на хранење

Важно е мајката и таткото да разберат дека тоа е многу честа појава и дека не остава никакви последици. Симптомите обично исчезнуваат до крајот на третиот месец. Важно е да се внимава како цица бебето и дали добро ја држи брадавицата за да не голта многу воздух за време на оброкот. Затоа, кај децата што се хранат со шише, важно е да се внимава на нивната положба и на тоа цуцлата да е исполнета со течност. Во традиционалните шишиња вообичаено се создава вакуум за време на хранењето бидејќи доенчињата мора да цицаат посилно и потешко за да добијат течност. Кога е нахрането, бебето ја залепува устата за цуцлата, но како што се создава вакуум, неговите усни сè помалку се врзуваат за цуцлата, па доенчето паралелно голта воздух. Воздухот што влегува во шишето преку цуцлата влијае врз мајчиното или вештачкото млеко. Исто така, голтањето воздух може да предизвика детето да чувствува непријатност, да не спие ноќе, да има гасови, грчеви и други симптоми поврзани со колики. Вакуумот во шишето може да го пренесе воздухот до средното уво на бебето и на тој начин да поттикне навлегување на течност во областа.

Затоа е пожелно да се користи шише кое нуди можност за користење систем за вентилација по потреба, дизајниран да расте заедно со бебето и кој помага во намалување на проблемите со хранењето, ги намалува грчевите и помага во зачувување на витамините.

Препорачливо е децата што лакомо цицаат да се подигнат неколку пати и за време на оброците да подригнуваат, па на тој начин да го исфрлат воздухот што го проголтале. На доенчето кое има грчеви обично му е полесно ако лежи на стомак. Понекогаш им помага и лесна масажа на стомакот. На некои им помага кога нивната мајка или татко ги ставаат на колена и нежно им го масираат грбот. Може да се направи обид да се стави шише со топла вода на стомакот на бебето. Температурата на водата во шишето е добра ако можете да го потпрете на внатрешната страна на зглобот. Како дополнителна мерка на претпазливост, можете да го завиткате шишето во пелена или крпа.

Извор912

X