Повеќето доени бебиња постојано и рамномерно добиваат тежина, но понекогаш стагнираат и мајката се загрижува. Ќе се обидеме да ви понудиме одговори зошто се случува тоа.

Доколку бебето редовно се дои, постои голема веројатност дека сѐ ќе биде во ред и дека ќе ја следи кривата на раст, односно рамномерно ќе ја зголемува тежината. Меѓутоа, ако во одреден момент вагата ве поттикне да се запрашате зошто бебето не се здебелува во одреден период, можеби причината ќе ја најдете во следните решенија.

Задолжително имајте на ум дека соодветната исхрана е важна за вашето бебе и дека најдобар избор на храна за првите шест месеци е мајчиното млеко. Дополнително, имајте на ум дека домашната вага често не е најдобар показател за вистинската состојба. Доколку сте загрижени, задолжително посетете педијатар.

Зошто бебето не добива тежина?

Постојат голем број причини зошто вашето бебе не добива доволно млеко или храна.

Погрешен стисок

Правилното држење на градите му овозможува на бебето да го цица целото млеко од вашите гради без да се измори или вознемири. Ако вашето бебе не се прицврстува правилно за градите или се прицврстува само за брадавицата, нема да може целосно да го цица целото млеко.

Недоволно често хранење

Новороденчето кое е доено мора да јаде најмалку на секои два часа во текот на денот и ноќта во првите шест до осум недели. Ако сака детето почесто, понудете му.

Краткорочно доење

Новороденчето мора да цица најмалку 8 до 10 минути на секоја дојка. Меѓутоа, бидејќи ние возрасните не јадеме со иста брзина, некои бебиња ќе го направат тоа за кратко време, а некои ќе уживаат полека. Како што расте бебето, нема да биде потребно исто време за исфрлање млеко од секоја дојка. Сепак, во првите неколку недели обидете се да го држите детето будно и да се уверите дека активно цица.

Болка или непријатност

Доколку забележите дека на бебето не му е удобно доењето, тоа може да се должи на повреда која настанала за време на породувањето или може да има колики. Поради ваквите проблеми, може помалку да цица.

Нема доволно млеко

Кај некои мајки млекото се појавува малку подоцна, а може да биде и во помала количина отколку што му треба на бебето. Добрата работа е што може релативно лесно да се реши. Во повеќето случаи доволно е да го ставате бебето на дојка почесто за да се зголеми производството на млеко. Тоа ретко може да биде медицински проблем, но исто така е можно. Потоа треба да се јавите кај вашиот лекар.

Ризични групи

Сега кога ги знаете потенцијалните причини зошто вашето бебе не добива тежина, можете да проверите дали тоа е во ризичната група. Ова се следните ситуации:

Предвремено родени бебиња – малите или предвремено родените бебиња понекогаш немаат доволно сила или енергија да цицаат доволно долго за да го исцицаат целото млеко.
Орални проблеми – може да му биде тешко на бебето да ја фати целата брадавица ако е тврда или преголема.
Жолтица – жолтицата може да го направи бебето поспано и незаинтересирано за доење.
Рефлукс – поради рефлукс, детето често го исфрла она што го изело. Покрај тоа, киселината може да им направи одбивност за цицање.
Невролошки проблеми – Постојат некои проблеми кои го отежнуваат доењето на детето, како одредени синдроми.

Извор912

X