Кристина Пакала е мајка која ја користи социјалната мрежа „Тик-ток“ за да ја подигне свеста на јавноста за губењето на слухот кај децата и за знаковниот јазик. Во едно од последните видеа успеала да ги разнежи срцата на илјада луѓе. Објавила исечок од 39 секунди од својата ќеркичка Рајли, односно нејзината реакција на мајчиниот глас откако добила слушен апарат.

– Размислував дали да го објавам ова видео во кое моето глуво бебе првпат слуша. Слушните апарати не се магично поправување на слухот кај глувите лица. Глувите лица не треба да се поправаат. Тие се само алатка за пристап до звукот – напишала Пакала.

Му се обратила со нежен глас, а тоа, кога го слушнала мајчиниот глас, ширум ги отворило очите, па зачудено ја набљудувало. Во еден момент изгледа дека малечкото ќе заплаче од среќа.

Рајли е родена во октомври 2020 година. Родителите набрзо дознале дека е глува. Целта им е да ѝ овозможат што повеќе алатки за комуникација и развој.

@christina_pax

Allll the emotions hearing Mama’s voice for the 1st time #deafkidsrock #deafawareness #hearingaidsgang #babytok #momsoftiktok #momtok #toddlertok #fyp

♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

Извор912

X