Кристина Лазаревиќ, акушерка и мајка на три деца, објаснува како жената може да го препознае моментот кога почнува породувањето, како да ги разликува вистинските од лажните контракции и зошто тоа е најважно за среќното раѓање на бебето.

Како личност која зад себе имала три природни породувања, а од голема љубов и желба да шири знаење, Кристина го основала „Здружението на акушерки и мајки“ кое се занимава со психофизичка подготовка за породување, за трудниците безбедно да одат во породилиште и успешно да се породат. Таа објаснува како изгледа моментот кога мајката треба да се породи, како вистинските контракции се разликуваат од лажните и од што не треба да се плашат трудниците.

Која е најдобрата подготовка за породување за идните мајки?

– Основната работа што треба да ја знае идната мајка пред да се породи е дека таа е најважната личност во раѓањето на бебето. Покрај тоа, таа може да научи да дише правилно за да ја намали силата на контракциите и да испорача поголем проток на кислород до бебето.

За време на контракцијата и раѓањето на бебето, таа не треба да стенка и да вреска бидејќи на тој начин се намалува кислородот до бебето, а со тоа се зголемува јачината на контракцијата. Она што го препорачувам е трудниците да поминат низ психофизичка подготовка каде што ќе научат правилно истегнување, кое многу ќе им помогне при раѓањето на бебето.

Што е нормално што се случува за време на породувањето, а најчесто ги плаши мајките?

– Она што често ги плаши мајките е клизмата, празнењето на дебелото црево. Самата процедура е малку непријатна, но воопшто не е болна. А со клизма и празнење на дебелото црево му даваме простор на бебето да се спушти во тенката карлица.

Друга процедура која ги плаши трудниците се честите 2-часовни прегледи. Овие прегледи ни се важни за да знаеме во која насока оди породувањето и како напредува.

Исто така, мајките се плашат од пукањето на воденикот. Самиот преглед може да биде малку непријатен, па затоа е неопходно трудницата да соработува и да се опушти. Понекогаш мора да се направи пробивање на плодовата вода бидејќи главата подобро го отвора грлото на матката отколку плодовата вода. Главата е поцврста и посилна, додека водата е мека.

Кои се сигурни знаци дека породувањето започнало?

– Имаме два знака за кои се пријавуваме во породилиште: првиот е пукањето на воденикот, а вториот е појавата на вистински контракции. Кога станува збор за капки вода, ако плодовата вода што тече е бистра или млечна, треба да почекате 10-15 минути и да одите во породилиште, но ако плодовата вода е зелена и темна, одете веднаш.

Самите контракции можат да бидат лажни и често ја плашат трудницата, но за полесно да ги разликуваме вистинските од лажните, треба само да го видиме временскиот интервал во кој се појавуваат. Вистинските породилни контракции имаат прецизно време кога се појавуваат, додека лажните контракции се случуваат нередовно. Трудницата ги препознава како менструални грчеви или болки во грбот со појава на тврд стомак. Лажните контракции престануваат ако легнеме да се одмориме, да се истушираме, да ја смениме положбата в кревет. Вистинските породилни контракции не престануваат без разлика што правите.

Кога да одите во породилиштето?

– За трудниците кои првпат се пораѓаат, чекаме 10 поврзани контракции по 10 минути и потоа треба да се упатат во породилиште, а за трудниците кои веќе се породиле чекаме 10 поврзани контракции за 20 минути. Секако, доколку дојде до крвавење, потребно е да се упатите во породилиште без оглед дали ги има или нема овие знаци.

Извор912

X