Колку пати сме чуле дека бремена жена сака да се породи со царски рез само затоа што се плаши од болките при природно породување? Но, практиката варира од болница до болница. На пример, во Виноградската болница во Загреб постои целосно законска процедура за царски рез на барање. Во овие случаи се наведува токофобијата (страв од породување) како официјална дијагноза за процедурата да биде медицински оправдана.

Сепак, она што се тврди и таму, но и она што секој гинеколог ќе го каже – е дека царскиот рез е сериозна операција која носи одредени ризици (секако, и природното породување носи ризици). Судејќи според тоа, породувањето со царски рез во никој случај не треба да биде тренд, туку неопходност. И кога таа потреба ќе се реализира, периодот на закрепнување е она на што треба да обрнеме посебно внимание.

Ивана Захер, овластен инструктор по пилатес и специјалист за корективни вежби во бременост и по породувањето, објаснува што ги чека мајките по царскиот рез. Ивана објасни што се случува со лузната по операцијата, од што зависи закрепнувањето, како да се промовира заздравувањето и поубав изглед на лузната и слично.

Постојат 4 фази на заздравување на лузната:

1. Хемостаза – запирање на крвавењето. Крвта почнува да се згрутчува и тоа помага да се затвори засекот и да се спречи загубата на крв.

2. Воспаление – почнува веднаш и трае неколку дена. Засекот е црвен и отечен. Белите крвни клетки доаѓаат тука за да се борат против инфекцијата.

3. Раст на ткивото (пролиферација) – трае 3-4 недели. Фибробластите пристигнуваат на местото и создаваат ново ткиво. Тие, исто така, произведуваат колаген што ги влече рабовите на засекот и се создаваат нови капилари кои снабдуваат кислород за да заздрават. Лузната е црвена, задебелена и многу непријатна на допир.

4. Адаптација (созревање) на ткивото – може да трае од неколку недели до неколку години. Иако лузната изгледа рамна, бледа или тенка, тоа не значи дека ремоделирањето е завршено. Ако имате некој од следниве симптоми по царскиот рез, веднаш контактирајте лекар:

– Црвенило или оток на засекот или кожата што го опкружува;
– Температура повисока од 38 степени;
– Истекување или дренажа од местото на инцизијата;
– Непријатен мирис;
– Раната станува тврда или чувствувате зголемена болка околу раната;
– Болка или чувствителност на одредено место на засекот;
– Раната се отворила.

Ивана советува во првите денови од закрепнувањето, пред да станете, да го притиснете засекот со рацете, додека не ви биде дозволено да ставите корсет, а на абдоминалните мускули им треба одредена поддршка.

Што помага за брзо заздравување?

За почеток, закрепнувањето во голема мера зависи од генетиката.

– Одредени болести, како што се дијабетес, болести на тироидната жлезда, висок крвен притисок и слаба циркулација, може да ја намалат способноста за заздравување;
– Исхраната;
– Возраста;
– Непушачите во просек заздравуваат побрзо од пушачите;
– Квалитетот на кожата и снабдувањето со крв.

Ивана ве советува да не се двоумите да барате лекови против болки. Имено, постојат лекови што се безбедни за земање во овој период дури и ако доите. Кога закрепнувањето ќе се спои со непроспиените ноќи, новата рутина (доењето) и хормоните, настанува хаос.

Како да се промовира заздравување и поубав изглед на лузната?

– Силиконски фластери – силиконот може да помогне за омекнување и израмнување на лузните, особено ако имате тенденција да формирате келоиди или хипертрофични лузни (консултирајте се со вашиот лекар пред употреба);
– Силиконски гелови и кремови; ограничете го изложувањето на лузната на сонце најмалку една година

Што се случува кога производството на колаген ќе тргне наопаку?

Однадвор има келоидни и хипертрофични лузни. Келоидна лузна се формира кога фибробластите кои произведуваат колаген продолжуваат да се размножуваат дури и по исполнувањето на раната. Како лузната да не знае кога да престане. Симптомите вклучуваат пигментација на кожата, чешање, црвенило и болка. Лузната се шири надвор од местото на инцизија.

Хипертрофичната лузна е подебела, поцврста и покачена. Не расте подалеку од лузната и обично се повлекува самостојно (трае една година или повеќе).

Ако вашата лузна е вдлабната, а ткивото над неа е подигнато и тврдо, тоа најверојатно е додаток. Атхезијата е ткиво што се формира во телото како одговор на расеченица (операција). Се формира помеѓу два или повеќе органи или помеѓу органите и абдоминалниот ѕид. Може да имате проблеми да стоите исправени и да се чувствувате стегнати, да имате необјаснета болка во карлицата години по царскиот рез, болка за време на сексуален однос, секундарна неплодност… Постојат начини да се отстранат и спречат израстоците, но за тоа ви треба лекар или хирург.

Автор: Јосипа Скоти Чавлина

Извор912

X