Јелена Димитриевска, дефектолог

Јелена Димитриевска, дефектолог

jelena.gjinoska@hotmail.com

Повеќе од авторот

За да успеете, треба да вложите напорна работа и да вежбате

Потребна ни е добра сила на рамото, лактот, рачниот зглоб, раката и прстите за да носиме и да манипулираме со предмети, за стабилизирање и умешност на рацете и фините моторни вештини. Ова ни овозможува да можеме да извршуваме активности од секојдневието, како што се јадење, облекување (копчињата и патентите можат да бидат особено тешки), врзување врвки, пишување и слично. Лошата контрола на рацете може да влијае на способноста на детето да јаде, уредно да пишува, да користи компјутер, да врти страници на книга и да извршува задачи за лична нега. Ако контролата на рацете е компромитирана, тоа може да влијае на вниманието на академските задачи, леснотијата на транзиција во училиште и способноста на детето да го прикаже својот интелектуален капацитет на хартија или при проценка.


Како да знаете дека детето има проблем со контролата на рацете?


• Незгодно фаќање на молив и слаба контрола на молив, тешкотија при држење и манипулирање со ножиците
• Склоност да се користи целата нивна рака за манипулирање со некој предмет отколку само со неколку прсти.
• Тешкотии со задачите за грижа за себе, како што се врзување врвки
• Неуреден и / или бавен ракопис.
• Тешкотија да останете во рамките на линиите при боење или сечење форми.
• Тешкотија при отворање на капаци.


Активности за јачина и стабилност на рамото и лактот кои може да ги правите дома


• Застанете на подлога со колената и дланките и држете баланс, започнете со неколку секунди, па потоа зголемувајте во минути

• Подоцна можете од таа позиција да се префрлите на позиција супермен, со тоа што ќе подигнат само една страна раце и нозе во воздух 30 секунди, па подоцна може и да зголемувате до 1 минута, после и другата страна. Може и да пробате тоа да биде спротивна рака и нога да исправат во воздух.


• Пробајте додека детето е во првата положба, да ги дофатите нивните стапала и да го држите во таа положба една минута, додека тоа се држи цврсто со дланките на подлогата. Може да пробате и да се движите во оваа положба, а кога ќе стекне рамнотежа може и да бара предмети на подот во оваа положба и да ги зема.


Вежби за зајакнување на зглобот, рацете и прстите


• Солено тесто, за зајакнување на рацете, месете, одвојувајте, дробите или плетете тесто . Ова може да биде одлична вежба за зајакнување на рацете.
• За зајакнување на прстите, обидете се да скриете предмети во тесто и вашето дете треба да манипулира за да може да ја добие играчката.
• Стискање на шишиња или туби е прекрасен начин за зајакнување на прстите. Може да го полните шишето или тубата со паста за заби, вода или било каква течност.
• Лов на чистење, дајте им за задача да ги собираат сите паднати предмети од земја во одредена кутија , подоцна може и да користите клешти (палецот и показалецот). Оваа активност ќе го подобри моторното планирање и ќе помогне во учењето на концептот на чистење исто така, да ги фатат предметите и стават во кутија. За зајакнување на прстите, користете пинцети наместо клешти и земете ситни предмети, како што се монети.
• Охрабрете го детето да се занимава со сензорни активности (на пример, игра со ориз, сликање со прсти) за да помогне во развојот на тактилна свест.
• Редење, сортирање и жици, внимателно редење блокови, поставување обоени прстени на бандера, вметнување на пластични форми во нивните соодветни слотови и жици со жичани монистра се сите одлични начини за децата да ги користат прстите за да развијат вештини за подредување и градење. Како бонус, може да им помогне на децата да научат бои, форми, букви и зборови.
• Сечење , користејќи ножици безбедни за деца, децата можат да исечат стари списанија, хартија за постери или кутија за чевли за да развијат цврстина на рацете. Следно, преминете на сечење форми и фигури за понатамошно развивање на координација и контрола на прстите и рацете. Бидете сигурни дека тие ги држат палците нагоре.


За да успеете, треба да вложите напорна работа и да вежбате.

Главниот фокус е, на развивање на вештините на малите мускули во рацете.Играта е „дело“ на детето и од исклучително значење е децата да се занимаваат со игра за да изградат контрола, сила и прецизност во своите раце и прсти за да им овозможи да се хранат себеси, да се прицврстат, да цртаат и да пишуваат. Родителите треба да учествуваат премногу. Особено е важно родителите на деца со посебни потреби да создаваат и да учествуваат во овие активности со своите деца. Ја имате слушнато фразата „практиката прави совршена“ истото важи и за развој на фини моторни вештини. Со дополнително внимание и поддршка од нивните родители, децата можат постојано да ја подобруваат силата и координацијата на рацете и прстите. Овие активности не само што го поттикнуваат секојдневното вежбање, туку тие даваат можност целото семејство да биде силен систем за поддршка и да се забавувамете заедно. Па, што чекате? Почнете да играте!912

X