Од време пред екранот до бунт кај тинејџерите, лесно е да помислите дека децата ви се „лизгаат“ од рацете. Можете да си помогнете ако им верувате на вашите инстинкти.

Кога најстариот син на познатиот лекар и психотерапевт Габор Мате имал осум години, неговите изливи на гнев толку многу го вознемириле, што го однел кај познатиот психолог Гордон Нојфелд. Тој разговарал со Мате и неговата сопруга Рае, а потоа и со нивниот син Даниел. На крај им рекол: – Вашиот син нема проблеми. Вие имате.

Наместо да имаат проблематично дете, Мате и Реа морале да се справат со сопственото однесување, откритие кое било страшно и охрабрувачко.

20 години подоцна, Мате и Нојфелд ја напишале книгата „Прегрни ги твоите деца: Зошто родителите мора да бидат поважни од врсниците“. Авторите чувствувале дека децата се оддалечуваат од возрасните, станувајќи еден вид изгубена генерација. Ова е особено точно за родителите кои се борат со тинејџерското отуѓување и прекумерното време пред екраните.

Мате и Нојфелд тврдат дека родителите треба да разберат дека предизвикувачкото однесување на децата „не е проблем во однесувањето, туку проблем во врската“ и сугерираат нешто што се нарекува инстинктивно родителство.

Во срцето на овој проблем во врската е нешто што Нојфелд и Мате го нарекуваат „ориентација кон врсниците“. Некои можеби гледаат на зголемената приврзаност кон врсниците како на знак за созревање.

Што треба да направите ако го изгубите вашето дете поради нивните врсници?

Вратете ги – вели Мате. Токму тоа го направил со својата ќерка кога имала 15 години.

– Одлучив да ја вратам. Таа не беше заинтересирана да поминува време со мене – вели Мате. Но, сакал да биде со неа, а нејзе ѝ се допаднала идејата да јадат во ресторан, па еднаш неделно оделе во ресторан. Со години го одржувале датумот. Тие вечери станале „свет простор“. На ќерката ѝ требале години за да му се обрати за совет, што било природно за нејзиното време. Но, се случило.

Грешки во родителството и како инстинктивното родителство ги коригира

Дел од книгата „Прегрнете ги вашите деца“ е посветен на грешките на родителите, а Мате тврди дека ја направил секоја од нив. Некои од овие грешки се специфични, на пример, користење тајмаут, техника која Мате ја отфрла како „заснована на страв“. Други вклучуваат користење лут или студен глас, противничка дисциплина или непоминување доволно време со вашите деца.

Ако сте размислиле како му кажувате на вашето дете да ги измие забите или да ги облече чевлите и сте се згрчиле од нељубезноста или очајот во сопствениот глас, книгата на Мате ќе ве натера да го преиспитате вашето однесување.

Што можат да направат родителите за повторно да се поврзат со своите деца?

Ако сакате повторно да се поврзете со вашето дете, од клучно значење е да ја слушате вашата интуиција. Мате тврди дека родителите треба да ги игнорираат сите оние книги што го прикажуваат родителството како експертиза што треба да се стекне и развие.

Авторите сметаат дека на родителските инстинкти им е потребна потврда, токму затоа што се соочени со културен напад врз нив. Советите да се остави бебе да плаче ноќе, да се изолира дете кое не се однесува добро, се примери за „родителски практики кои ги надминуваат родителските инстинкти“.

Кога ќе преминете на беспрекорното, инстинктивното родителство, тоа звучи прилично едноставно: разговарајте со вашите деца убаво, однесувајте се со нив како што би разговарале со секој близок, бидете подготвени да ги прегрнете, избегнувајте прекумерна употреба на телефон во нивното друштво, поминувајте време со нив. Во основа, мислите дека сте во врска со нив. Ова е очигледно нешто што треба да го направите ако сте поврзани со вашите родителски инстинкти. Меѓутоа, како што растат децата, овие инстинкти се потешки да се забележат, а камоли да се следат.

Како ја одржувате контролата без детето да се чувствува контролирано?

На двегодишно дете не би му дале виски! Дали се работи за контрола? Или го спасува детето од нешто нездраво?

Штом водството ќе стане контрола, веќе сте ја изгубиле битката. Силната врска родител-дете му дава на родителот овластување да ја ограничи нездравата активност. Кажете му на детето: „Можеш да го правиш ова, но само половина час на ден“.

Што се случува кога 30 минути пред екран ќе се претворат во 40?

Мате смета дека ова пречекорување за само 10 минути е одлично и дека се работи за стекнување слобода.

Инстинктивно родителство или како повторно да се поврзете со вашето дете?

Соберете ги вашите деца: Поминувајте време со нив кога ќе се разбудат, кога ќе се вратат од училиште, на семејните оброци, кога ќе си легнат. Намерата и свесноста ја прават разликата. Дури и две минути можат да обезбедат „доза на исполнета врска“.

Родителите ги поставуваат правилата: ќе знаете кога е препорачливо да се преговара, а кога не.

Проверете го вашиот став: Наместо да викате или да праќате пораки кога е време за вечера, одете во нивната соба и разговарајте со нив. Ако е потребна повеќе енергија отколку што имате, Мате инсистира дека тоа не е енергетски проблем, туку „прашање на ставот“.

Обидете се да го одложите давањето мобилен телефон на вашето дете колку што е можно подолго.

Не обидувајте се да контролирате. Обидете се да водите!

Извор



912

X