Доколку сте во дилема кој воспитен метод да го изберете за вашето дете да биде успешно на училиште, прочитајте ги советите на српскиот одбојкар и некогашен репрезентативец Вања Грбиќ.

Важно е да обрнете внимание на сите совети околу воспитувањето на кои можете да наидете, особено од стручни лица, но советот на Вања Грбиќ е нешто што треба добро да го запомните.

Познатиот одбојкар и поранешен репрезентативец Владимир Вања Грбиќ, татко на четири деца и тренер кој со години работи со деца, во интервју за емисијата „На нови начин“ нагласи колку е важно да има добра комуникација меѓу родителите и наставниците, како и дека овие два авторитети не смеат да се уништуваат меѓусебно.

– Ова е триаголник каде што детето е на врвот. Тука е родителот, тука е наставникот – ова се нарекува педагошки триаголник. Оваа основа подолу е односот родител-наставник. Еден авторитет никогаш не смее да преиспитува друг. Никогаш. Затоа што ако едно падне, детето паѓа. Никогаш не си дадов за право да зборувам лошо за тренерот пред моите деца. Никогаш. Затоа што работи со моите деца. Како моите деца ќе одат на неговиот тренинг ако кажам нешто лошо? Нема да му веруваат за ништо – објаснува Грбиќ.

Во друго интервју Вања истакнува: – Авторитетот на наставниците е уништен до тој степен што не можат да укорат дете, да го кренат гласот, или што било друго. Колку снимки има од дете што малтретира наставник.

Тој вели дека ако наставникот не е авторитет во училиштето, а родителот во домот, тогаш какво општество е тоа?

Извор912

X