Ако сакаме да одгледуваме среќни и успешни деца, добар совет за родителство е да негуваме некои специфични особини на личноста кои можат да го олеснат родителството, вели терапевтот и психолог Шерил Зиглер. Таа истакнува дека особините влијаат врз ефективноста на родителските стилови.

-Не можам да ветам дека на вашите деца секогаш ќе им се допаѓаат некои од начините на кои ги третирате. Но, ако работите на развивање одредени особини кои водат до ефективно родителство, ќе воспитувате деца кои знаат дека се сакани, ќе го разберат нивното место во светот и ќе се чувствуваат сигурно во секое време – изјавила таа.

Наведува дека родителите кои ги поседуваат следните четири особини често ги имаат најефикасните стилови на родителство:

-Совесност
-Нежност
-Разумност
-Реализам.

Посочува и дека е важно родителите да им бидат најголема поддршка на децата.

-Родителството е предизвик, но е и прекрасно искуство. Размислувањето за сопствените особини и како тие можат да помогнат или да ѝ наштетат на вашата врска со вашите деца е клучно за да бидете одличен родител. Така, мајките и татковците со овие особини имаат тенденција да ги имаат најефективните стилови на родителство, што значи дека се подготвени за сѐ што носи воспитувањето – заклучила Зиглер.

Извор912

X