Кога бебињата би можеле да зборуваат веднаш по раѓањето, тоа би ја олеснило маката на некои родители. Бебето комуницира со своите родители и околината преку тоа што се изразува преку плачење, но за жал тешко е да се разбере што го мачи во таа ситуација, или што му недостасува за да биде мирно.

Имајќи предвид дека бебето не може да зборува или јасно да знае зошто плаче, мајките и татковците се препуштени сами на себе кога станува збор за проценка на причината за оваа состојба кај бебињата. Ова се само некои од можните причини.

Глад

Ова е една од најверојатните причини зошто се јавува плачење, особено во првите неколку месеци. Стомакот на бебето е мал, така што не може да собере многу млеко, што значи дека бебето многу брзо повторно ќе биде гладно. Понудете му храна кога плаче и оставете го да се храни колку што сака, бидејќи само така ќе ја задоволите гладта.

Неудобност

Некои бебиња се вознемируваат кога им ја менувате пелената. Долготрајниот контакт со влажна или валкана пелена, може да ја иритира кожата на вашето бебе и да предизвика осип, па затоа е важно да го одржувате вашето бебе чисто и суво. Променете му ја пелената кога плаче и погрижете се облеката да не му ги стега нозете и да не му предизвикува неудобност.

Премногу топло или премногу ладно

Бебињата не се способни да ја регулираат температурата како нас и постарите деца. Дури и возрасните се вознемируваат кога им е премногу топло или ладно. Најдобар начин да ја проверите неговата температура е со допирање на стомакот на бебето, или ставање два прста на задниот дел од вратот, за да ја почувствувате топлината на неговата кожа. Не потпирајте се на температурата на рачињата или стапалата на бебето, бидејќи екстремитетите се природно малку поладни од нивното тело. Ако кожата на бебето е невообичаено топла, отстранете го вишокот облека. Ако на детето му е ладно, а рацете и стапалата изгледаат сини, додајте ракавици, чорапи, чизми или ќебиња за да го загреете.

Замор

На бебето можеби му треба само мајчинскиот допир. Понекогаш бебињата се претерано стимулирани, што им отежнува да се смират кога треба да спијат. Ако бебето изгледа уморно, но сепак не спие, обидете се да го смирите, така што ќе го оддалечите од каков било извор на бучава, силни светла и многу луѓе.

Несигурност

На бебињата често им е потребен близок физички контакт, па ако вашето бебе сè уште плаче откако сте го нахраниле и сте му ја смениле пелената, веројатно сè уште му треба безбедноста која произлегува од рацете на родителите.

Болест

Постојат многу причини зошто бебето може да се чувствува лошо. Акутните болести, како што е настинката, обично се очигледни, додека стомачната болка не е толку лесно забележлива. Ретко прекумерното плачење може да биде знак за сериозна болест, па ако сте загрижени дека вашето бебе не е добро, секогаш контактирајте го вашиот педијатар.

Грчеви во стомакот

Главниот симптом на грчеви во стомакот е непрекинато плачење некое време. Плачењето може да се појави во секое време, но обично е поинтензивно навечер. Појавата на колики во стомакот на бебето обично се јавува до четвртиот месец од животот и обично не е опасна. Сепак, нападите на постојано плачење создаваат стрес во семејството, затоа не двоумете се да побарате помош.

Извор912

X