Според едукаторката и дадилка Даниел Ан Мантон-Кели, некои навидум безопасни летни закуски можат да претставуваат сериозен ризик за бебињата и малите деца. Во видео што го објавила на „Инстаграм“, Мантон-Кели објаснува која летна храна може да претставува опасност од задушување, а која родителите честопати не ја препознаваат како ризична.
Подолу се наведени некои од намирниците што овој експерт препорачува да се избегнуваат.
Коцки мраз
-Коцките мраз се исклучително опасни. Тие се тврди, лизгави и можат да ги блокираат дишните патишта – рекла таа.
Совет: Не нудете им мраз на бебиња и мали деца. Наместо тоа, разладете ги пијалаците во фрижидер или користете термос.
Сладолед на стапче
Ако дете касне сладолед, парче со вистинска големина може да се откине и да предизвика задушување.
Совет: Наместо сладолед на стапче, понудете им на малите деца обичен сладолед.

Хот-дог и колбаси
-Тие се тркалезни по форма, имаат мембрана и тешко се раствораат во устата. Ако се заглават во грлото, нема да се растворат и можат да ги блокираат дишните патишта – објаснила дадилката.
Совет: Секогаш сечете ги колбасите по должина на четвртини и погрижете се вашето дете да седи мирно додека јаде.
Грозје
Поради својата форма и лизгава текстура, лесно може да се проголта без џвакање, што може да биде многу опасно.
Совет: Секогаш сечете го грозјето по должина на четвртини, а за деца под четири години, излупете го и отстранете ги семките доколку е можно.
Лижавчиња
Лижавчињата се тврди и лесно можат да повредат дете ако падне. Исто така, ако се одвојат од стапчето, можат да станат опасност од задушување.
Совет: Избегнувајте лижавчиња за мали деца, наместо тоа, нудете помеки слатки и секогаш бидете присутни.
Маршмелоу
И покрај нивната мекост, тие можат да се залепат за грлото и да ги блокираат дишните патишта.
Совет: Не се препорачува за деца под четири години.
Пуканки
Поради нивната сува текстура, тие се лесни за вдишување, а децата често не џвакаат темелно.
Совет: Избегнувајте да им давате пуканки на деца под четири години.

Шунка
Тенките парчиња можат да се преклопат и да се лизгаат по грлото.
Совет: Исечете ја шунката на многу мали парчиња и не сервирајте ја превиткана.
Што велат експертите?
Американската академија за педијатрија (ААП) потврдува дека задушувањето е една од водечките причини за повреди и смрт кај деца под четиригодишна возраст. Тие препорачуваат:
-Секогаш надгледувајте го вашето дете додека јаде.
-Исечете ја храната на многу мали парчиња.
-Избегнувајте тркалезна и тврда храна освен ако не е претходно обработена.
Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) додаваат дека на децата не треба да им се даваат тврди бонбони, цели јаткасти плодови или леплива и храна тешка за џвакање. Дури и малите залаци можат да бидат опасни ако не се јадат додека децата седат мирно.