Игротека

Забавни научни експерименти за деца во кујната (без големи катастрофи)

Не може да се очекува дека кујнските експерименти ќе поминат без неред – оцетот ќе се најде на подот, боите на рацете ќе траат ден или два, а браќата и сестрите ќе се караат како и обично. Но, децата ќе бидат навистина зафатени и можеби ќе научат нешто, додека родителите ќе можат да се одморат неколку минути додека ги набљудуваат интересните реакции на експериментите.

За мали деца (2-3 години)

Магично менување на бојата на млекото: во плитка чинија ставете млеко. Додајте неколку капки индустриска боја за храна. Потопете памучно стапче во сапун за садови и со него допрете ги боите, гледајќи како се движат.

Откривање што ќе потоне, а што ќе плови: наполнете голема чинија со вода. Дозволете им на децата да погодуваат кои предмети ќе пловат, а кои ќе потонат. Испробајте со лажици, играчки и капачиња од шишиња.

Испитување играчки од мраз: замрзнете играчки во сад со вода. Децата можат да ги „спасуваат” со спреј со топла вода или внимателно да го скршат мразот.

За деца од предучилишна возраст (4-5 години):

Вулкан со сода бикарбона и оцет: ставете сода бикарбона во мала чинија или модел на вулкан. Додајте оцет и, по желба, боја за храна. Набљудувајте како ќе се создаде пена.

Вода што „оди“ и прави виножито: Наполнете чаши со обоена вода (црвена, жолта, сина), оставајќи празни чаши помеѓу нив. Поврзете ги со преклопени хартиени крпи. Набљудувајте како водата се движи и меша бои за неколку часа.

За основци (6-8 години):

Домашна лава-ламба: наполнете проѕирно шише со 2/3 масло и 1/3 вода. Додајте боја за храна и една шумлива таблета со сода бикарбона и лимонска киселина. Набљудувајте како се движат балончињата.

Невидливи пораки: користете лимонов сок или млеко и памучно стапче за пишување пораки на бел лист. Оставете да се исуши, а потоа загрејте го внимателно за да се појави текстот.

Кристали од шеќер што растат: во зовриена вода растворете многу шеќер (супер заситена смеса). Вратете ја течноста во сад и врзете памучно стапче со паричка, така што ќе виси во течноста. Почекајте неколку дена додека кристалите пораснат.

За постари основци (9-10 години):

Домашен pH-индикатор: сварете црвена зелка и употребете ја водата како индикатор. Тестирајте киселини (лимонов сок) и бази (сода бикарбона) за промена на бојата.

Кула што ја покажува густината: во висок стаклен сад внимателно истурете слоеви од мед, детергент за садови, вода, масло и алкохол. Додавајте мали предмети за да видите каде се задржуваат.

Јајце што скока: Ставете живо јајце во оцет и оставете го два дена. Јајцето ќе стане еластично и ќе може да „скока”.

Совети: Секогаш надгледувајте ги експериментите со топлина или хемикалии, подгответе подлоги и крпи и уживајте во забавата.

Извор

Поврзани написи

To top