Во последниве години односот помеѓу родителите и децата значително се промени. Првенствено е променет ставот за воспитување на децата и како резултат на тоа се зголемува бројот на родители кои одлучуваат да имаат само едно или две деца.

Кои се најдобрите разлики кога станува збор за воспитувањето на децата денес и во минатото, прочитајте во продолжение.

Различни стилови на воспитување

Покрај јасните и авторитативни упатства поставени од експерти за воспитување деца, родителите имаат безброј различни совети поврзани со новите стилови на воспитување. Без разлика дали сте попустлив или строг родител, секој стил на воспитување има свои предности и недостатоци, па затоа најдобро би било да го споите сето она што е добро и на тој начин да функционирате во вашето родителство. Но, сите знаеме дека теоријата е едно, а практиката е друго.

Покрај различните стилови на воспитување, родителите добиваат и многу контрадикторни совети за тоа дали е потребно да се фокусираат на достигнувањата на детето или да му обезбедат доволно слободно време да ја истражува околината. Истовремено, родителите станаа многу почувствителни на ризиците со кои се соочуваат нивните деца, без разлика дали станува збор за физичка или психолошка потенцијална опасност.

Според тоа, анксиозноста стана белег на современото родителство. Уште пред да се роди детето се прават разни пренатални тестови со цел да се поттикнат родителите да се грижат за потенцијалните вродени дефекти и оттогаш започнува преокупацијата со безбедноста на децата. Кога станува збор за воспитувањето на децата денес и во минатото, факт е дека во минатото многу од овие методи не беа достапни, што им овозможи на повеќето родители да ги воспитуваат без нереални стравови и прекумерни анксиозни мерки на претпазливост.

Родителски страв и воспитување под стаклено ѕвоно

Откривањето на родителскиот страв денес е првенствено фокусирано на ризиците поврзани со честите киднапирања на деца, како и на опасностите од насилство, вакцини, адитиви и други предизвици. Исто така, важно е да се нагласи дека медиумите се одговорни за многубројните нереални стравови, кои со својата брза експанзија допираат и до најмалиот агол на секое семејство.

Кога станува збор за воспитувањето на децата некогаш и сега, важно е да се истакне големата промена во очекувањата на родителите. Имено, порано родителите очекуваа дека нивните деца ќе ги сакаат, но денес не е така. Родителите се трудат да се погрижат нивните деца да ги сакаат, да се среќни и никогаш да не им е досадно.

Родителите посветуваат повеќе време на работата, па поради тоа се справуваат и со чувството на вина што не поминуваат време со детето. Иако неодамнешните истражувања покажуваат дека родителите всушност поминуваат повеќе време лице в лице со своите деца отколку родителите во 50-тите години, денешните родители се загрижени дека не можат да им обезбедат на своите деца безбедно и среќно детство. Следствено, многу родители премногу компензираат.

Промената во односот родител-дете се заснова на историски поместувања. Одложеното родителство, пообразованите родители и намалената стапка на наталитет доведоа до нагло зголемување на фокусот на деца-единци. Денешната претерана фиксација на едно дете доведе до тоа родителите претерано да ги штитат своите деца од страв и болка без да размислуваат дека нивните деца ќе мора да се справат со таквите чувства, особено кога ќе почнат сами да го истражуваат светот.

Финансиска сигурност и воспитување деца

Можеби најголемата промена во односот помеѓу родителите и децата лежи во грижата на родителите дали ќе можат да им пренесат финансиска сигурност на своите деца. Како што економијата стана поконкурентна и претприемничка, многу родители се трудат на своите деца да им ги обезбедат сите материјални придобивки и како резултат на тоа, сѐ повеќе време и ресурси се инвестираат. За жал, поради тоа, читањето приказни на децата, разговорот со нив и времето за игра се занемарени.

Според тоа, образованието денес не завршува кога детето ќе наполни 18 или 21 година. Повеќето родители престанаа да го очекуваат тоа. Имено, денес родителството е активно и во текот на 20-тите години на детето и токму поради тоа сѐ повеќе деца живеат со родителите и во 30-тите години и ја очекуваат нивната помош во сите области од животот.

Модерно воспитување на децата

Иако воспитувањето и родителството денес се пренагласени и презаштитни, факт е дека денес родителите во просек се поблиски со своите возрасни деца отколку во минатото.

Токму поради тоа, се појави современиот принцип дека родителот мора да му биде пријател на детето. Сепак, многу експерти го критикуваат ваквото размислување имајќи предвид дека родителот е должен да го дисциплинира детето и да го научи на одредени модели на однесување.

Дисциплинирањето на детето е прашање на родителска одговорност и често бара труд и пожртвуваност за детето да ја научи сериозноста на последиците од одредени однесувања. Затоа, спротивно на пријателското родителство, важно е да се нагласи дека е неопходно да се постават одредени граници на детето и да се преземат мерки кога не се почитуваат поставените граници.

Со други зборови, границите мора да постојат и да бидат јасно дефинирани. Доколку не се почитуваат поставените граници, вие како родители сте должни да го поправите таквото однесување за да може детето да научи прифатливи и правилни обрасци на однесување.

Извор912

X