Здравата исхрана е неопходна за правилен раст и развој на децата. Овошјето и зеленчукот се основни компоненти на исхраната што децата треба редовно да ги консумираат за да ги обезбедат сите потребни витамини, минерали и растителни влакна. Експертите се согласуваат дека консумирањето разновидно овошје и зеленчук може да помогне во зајакнувањето на имунолошкиот систем, подобрувањето на варењето и одржувањето на енергијата во текот на денот.
Подолу истакнуваме неколку видови овошје и зеленчук што децата треба да ги јадат секоја недела за да го одржат своето здравје и да го поттикнат правилниот развој.
Моркови за здравје на очите и кожата
Морковите се исклучително богати со бета-каротен, кој е моќен антиоксиданс и е неопходен за здравјето на очите. Освен што помагаат во одржувањето на видот, морковите се корисни и за кожата бидејќи витаминот А што се наоѓа во нив придонесува за здравјето на кожата и мукозните мембрани. Децата ќе уживаат во крцкавата текстура на морковите, кои можат да ги јадат свежи или во варени јадења.
Јадењето моркови помага во зајакнување на имунолошкиот систем и го промовира здравјето на очите, што е клучно за растот и развојот на децата. Можете да им понудите моркови на децата како ужина, исечени на стапчиња или да ги додадете во супи, чорби и салати.
Спанаќ – богат со железо и растителни влакна
Спанаќот е исклучително хранлив и богат со железо, што е важно за производство на црвени крвни зрнца и транспорт на кислород низ целото тело. Исто така, тој е богат со растителни влакна кои помагаат во одржувањето на здраво варење. Редовното консумирање спанаќ може да им помогне на децата да спречат анемија и да го поттикнат здравиот раст.
Помага во зајакнување на телото и го поддржува развојот на имунолошкиот систем на детето, а растителните влакна го поддржуваат здравјето на дигестивниот систем. Можете да додадете спанаќ во супи, омлети или да го сервирате свеж во салати.
Јаболка – за здравје на срцето и поддршка на имунолошкиот систем
Јаболката се богати со растителни влакна, витамин Ц и антиоксиданси, што ги прави совршено овошје за деца. Влакната во јаболката помагаат во одржувањето на здравото варење, додека витаминот Ц го зајакнува имунолошкиот систем, помагајќи во заштитата од настинки и други болести.
Тие се извор на природни шеќери, што ги прави здрава алтернатива на грицките, а нивното редовно консумирање помага во одржувањето на доброто здравје на срцето и крвните садови. Можете да им дадете јаболка на вашите деца како ужина или да ги додадете во разни овошни салати.
Брокула – богата со витамини и антиоксиданси
Брокулата е еден од најздравите зеленчуци бидејќи е богата со витамин Ц, растителни влакна, фолна киселина и многу други хранливи материи. Овој зелен зеленчук има и моќни антиоксидантни својства кои помагаат во борбата против слободните радикали и го зајакнуваат имунолошкиот систем.
Помага во зајакнување на коските и забите, го поттикнува растот и развојот, а исто така го поддржува и здравјето на дигестивниот систем. Можете да сервирате брокула варена, динстана или печена во разни јадења, како што се супи или прилози.

Банана – извор на калиум и енергија
Бананите се одличен извор на калиум, кој е неопходен за здравјето на срцето и мускулите. Тие содржат природни шеќери, што ги прави одличен извор на енергија. Поради нивните хранливи својства, бананите се совршена ужина за децата на кои им е потребна енергија за игра и учење.
Ова омилено овошје помага во одржувањето на електролитната рамнотежа во телото, поддржувајќи ги мускулите и нервниот систем. Покрај тоа, поради влакната во бананите, тие помагаат во одржувањето на здравото варење. Можете да ги користите како ужина, во смути, палачинки или да ги додадете во овошни салати.
Јагоди – богати со витамин Ц
Јагодите се природен извор на витамин Ц, кој е неопходен за зајакнување на имунолошкиот систем и борбата против болести. Тие се богати со антиоксиданси кои помагаат во заштитата на телото од оксидативен стрес и воспаление. Јагодите помагаат во зајакнувањето на одбраната на телото, правејќи ги децата поотпорни на инфекции и болести. Можете да ги послужите свежи како ужина, во овошни салати или како дел од здрави десерти.