Ве молам не зборувајте ми за согорување. Бидејќи буквално согорив минатата година и не можам да се сетам на точниот момент кога се случи тоа.

Во меѓувреме, постојаното слушање на зборот „мамо“. Интензивно барање работа, градење мали бункери, хартија и сјајно лепило. Помеѓу кликнување од една зум-средба на друга, без виртуелна заднина која прикажува библиотека. Помеѓу учењето на децата и самите ние дека мора да носиме маски, да миеме раце, како и уверувањето дека сè ќе биде во ред. И цело време надевајќи се дека уште само неколку недели ќе заврши ова лудило. Заедно со безброј други родители, живееме во вечна состојба на исцрпеност. Има моменти кога пламенот повторно се пали, па се затемнува, па целосно го нема. Ова е она што се случува кога нашите заедници се отсечени од нас. Бабите, дедовците, наставниците, соседите, кои ни помагаат да ги воспитуваме нашите деца. Оставени сме сами на себе. И сами сме како што ја поминавме годишнината од оваа пандемија. Вечната состојба на исцрпеност за нас, вработените родители, е јасна. Не ми е потребна стручна дијагноза затоа што точно можам да ви ги кажам симптомите:

Имаме помалку трпение – Им викам на децата додека се обидувам да го напишам ова. Избувнав затоа што ја отворивме теглата со путер од кикиритки без да ја завршиме претходната пегла. Викав затоа што не можев да го најдам полначот за лаптоп, кој беше некаде во куќарката на „Пепа“.

Не спиеме добро – Се будам секој ден, не знаејќи дали е среда или сабота, а потоа одлучувам дека не е важно. Недостигот на сон ме потсетува на периодот кога имав бебиња, иако моите деца сега имаат пет и осум години.

Постојано сме преморени – „Изгледаш уморно“ е честа забелешка на зум-повиците. Дури и добар крем за очи нема да ги покрие овие темни кругови.

Се повлековме од другите – Повеќе немам многу пријатели. Не сум сигурна каде заминаа сите. Всушност, многу од нив го прават токму она што го правам јас. И тие се уморни за да направат уште еден видеоповик на крајот од долгиот ден. Обично телефонскиот повик нема да биде успешен бидејќи мојот глас е рапав од викањето по моите деца.

Чувствуваме дека секоја нова задача е тешка за спроведување – Се изгубив кога открив дека немаме сирење и дека мора да направам друга нарачка. Кога сфатив дека исперените алишта стојат во машината за перење два дена, полудев. Се расплакав кога една мајка ме потсети дека имаме училишна активност.

Сакаме пауза, но не само една – Кога луѓето ме прашуваа што правев за време на годишниот одмор, морав да ја гризнам устата за да спречам да се насмеам хистерично. Го правев она што го правам секој ден. Со неколку паузи тек-тук. Прошетка надвор. Нова серија на „Нетфликс“. Но, се чини дека ништо од ова не е доволно.

Се чувствуваме огорчени – Гледам на „Инстаграм“ и сум лута што немам трамбулина и голф-терен. Зјапам низ прозорецот и не можам да се сетам зошто одбравме да живееме во град.

Се чувствуваме виновни – Ми недостига кога моите деца спијат. Се будам и гледaм на часовникот кога доаѓа време за спиење. Се прашувам колку ќе бидеме емотивно и психолошки оштетени од оваа пандемија за пет години и што би можела да направам поинаку.

Некои денови имам помалку надеж. Некогаш, пак, многу надеж. Во други денови е суша. Но, нема причина да не се надевам. Живеам привилегиран живот. Имам храна, засолниште и здравје. Еден ден наидов на прекрасен цитат: „Малите семиња на благодарност ќе создадат жетва на надеж.“ Дури и со сета исцрпеност, одиме напред. Нема време за самосожалување, имам 30 минути пауза помеѓу работните повици за да испратам е-пошта, да направам ручек, да ставам алишта за перење, да се подготвам за следниот состанок и да ја искористам бањата.

И така, одиме понатаму. Не сме суперхерои, не сме митски суштества, немаме волшебни стапчиња и магија. Ние сме обични луѓе кои живеат во посебно време. Ако нешто е скршено, го поправаме. Ние, родителите што работиме, ги држиме работите заедно со лепило и малку жица. Можеби сум во постојана состојба на исцрпеност. Но, знам дека не сум сама. Тоа смешно меме, тој смешен текст и тој емотивен мејл од друга мајка ми овозможуваат утеха додека ползам од креветот чекајќи истиот ден да пристигне.

Затоа, ве молам, не зборувајте ми за исцрпеност. Кога сите наши заедници и кога нашата поддршка ќе се врати, тогаш може да разговараме. Потоа ќе можам да ја преземам апликацијата за медитација што љубезно ја нудите. Или да се пријавам за бесплатна сесија за виртуелна терапија. Или да ја прочитам книгата што ја препорачавте. Дотогаш, оваа судијка има уште еден натпревар во борење што треба да го прекине, пред да оди на уште еден зум-повик и да направи вечера.

Автор: Мита Малик
Извор912

X