Здравје

Консумацијата на маслиново масло во бременоста и во текот на доењето го подобрува квалитетот на мајчиното млеко

Консумацијата на екстра девственото маслиново масло во текот на бременоста и во периодот на доењето го подобрува квалитетот на мајчиното млеко, покажало истражувањето објавено во списанието „Food Chemistry“.

Маслиновото масло е богато со омега-3 и омега-6 масни киселини кои го стимулираат растот на детето. Тие дури ја минуваат плацентната бариера, подобрувајќи го развојот на детето во утробата.

– Ова е прва студија која известува за пренос на растителни соединенија на екстра девственото маслиново масло од мајката на бебето во бременоста и во периодот на доење – вели водечкиот автор на студијата, д-р Марија Родригес-Лагунас.

Наодите се засноваат на женски стаорци кои се хранеле со маслиново масло шест недели. Анализата на примероците од крв идентификувала хемиски деривати кај мајките и нивните младенчиња. Антиоксидансите наречени хидрокситирозол и тирозол ги уништуваат слободните радикали кои ја оштетуваат ДНК.

– Нашите резултати го поддржуваат тврдењето дека исхраната збогатена со екстра девствено маслиново масло може да ја промени, па дури и да ја зголеми хемиската содржина во мајчиното млеко – што има потенцијални здравствени придобивки за новороденчето – објаснува д-р Родригес-Лагунас.

Зошто екстра девственото маслиново масло?

Мајчиното млеко е најдобрата храна за доенчињата. Содржи есенцијални хранливи материи, хормони и антитела кои штитат од инфекции и метаболички болести. Доењето обезбедува и многу краткорочни и долгорочни придобивки за мајката – вклучително и намалување на ризикот од рак на дојка. Екстра девственото маслиново масло е лесно сварливо и му помага на желудникот да работи и спречува запек и грчеви. Помага во апсорпцијата на витаминот Д, кој е важен за растот на бебињата и децата бидејќи го регулира калциумот. Исто така, го промовира внесувањето на минерали кои се неопходни за зајакнување на коските и на мускулите, што на децата им дава дополнителна заштита од фрактури на коските во раните години и го намалува ризикот од остеопороза во староста.

Маслиновото масло го намалува лошиот холестерол, кој е главен придонесувач за дебелината, која го погодува секое трето дете на возраст меѓу шест и девет години. Затоа лекарите препорачуваат да се заменат животинските масти со екстра девствено маслиново масло.

Помал ризик од астма е забележан и кај деца чии мајки консумирале маслиново масло во бременоста. Откриено е дека нивните бебиња имаат поразвиен имунолошки систем и помал ризик од ринитис и алергии.

Во Хрватска, педијатрите препорачуваат употреба на маслиново масло за подготовка на цврсти оброци за бебиња над шест месеци и мали деца. Во Италија дури препорачуваат додавање маслиново масло во формулата за млеко за да се искористат сите негови придобивки, особено за бебињата што страдаат од грчеви.

Извор

Поврзани написи

Прашај психолог

Рубриката „Прашај психолог“ овозможува стручна поддршка од психолози и психотерапевти на родителите при справување и решавање одредени актуелни прашања од психолошка природа на нивните деца. На прашањата одговараат психолози и психотерапевти соработници на Деца.мк.

To top