Здравје

Кои се предностите, каква е важноста на доењето и како треба да изгледа исхраната на мајката додека дои?

Првата течност што се произведува во мајчините гради е колострумот, кој е леплив, густ, богат со витамини, минерали, протеини и антитела и затоа го зајакнува имунолошкиот систем на детето. Мајките понекогаш чувствуваат дека не е доволен и дека не обезбедува доволно хранливи материи и енергија, но колострумот е доволен и обично не е потребно дополнително хранење.

Млекото е првата храна со која се среќава детето и е незаменлив извор на хранливи материи за детето. Специјално адаптираните и лесно сварливите хранливи материи ги задоволуваат потребите на детето и овозможуваат правилен раст и развој. Светската здравствена организација препорачува доењето да се продолжи дури и по воведувањето на други намирници.

Мајчиното млеко обезбедува заштита за детето со пренесување важни антиинфективни фактори од мајката на детето. Покрај тоа, доените деца имаат помала веројатност да се разболат и имаат помалку проблеми со варењето. Доењето создава посебна психолошка врска помеѓу мајката и детето, секогаш е достапно, топло и не чини ништо.

Исхраната на мајката за време на доењето е исклучително важна за производството и квалитетот на млекото. Соодветниот внес на течности и енергија е многу важен. Нутриционистите забележуваат дека за време на лактацијата, на жената ѝ е потребен поголем внес на калории (500 kcal) дневно. Тие советуваат внесот на енергија да не падне под 1800 kcal дневно.

Доколку мајките забележат дека нема доволно млеко или дека почнало да се произведува помалку млеко од вообичаеното, можно е тоа да се должи на недоволен внес на течности во телото на мајката. Мајките треба да пијат 2 до 3 литри течност во текот на денот, а во летните месеци овој внес треба да биде уште поголем.

Доколку вашето дете е немирно, има зголемени грчеви, има надуен стомак, напнато е или има премногу гасови, потребно е да се обрне внимание на исхраната и да се запомни што сте јаделе за да не се повтори тоа. Можете, исто така, да водите дневник за храна за да ви биде полесно да откриете што не му се допаѓа на бебето.

Некои деца не ги сакаат млечните производи во исхраната на нивната мајка, јајца, кикиритки, јаткасти плодови, пченица, соја, зелка, домати, кромид, морска храна, цитрусни овошја… Одамна е познато дека доилките не треба да консумираат сирова храна како што се бифтек, сирова риба, сирења со мувла, за да се намали можноста за труење со храна.

Не претерувајте со кафе и чај бидејќи кофеинот се излачува во млекото до одреден степен. Секако, алкохолот не е добар за време на доењето бидејќи лесно се излачува во мајчиното млеко.

Доењето е добро и за децата и за мајките. Зошто? Мајките побрзо закрепнуваат од породувањето, побрзо губат тежина и полесно можат да го контролираат новото зачнување. Сепак, доењето не е гаранција против бременост, па затоа треба да се внимава. Мајките се многу плодни во месеците по породувањето.

Мајките што дојат, во споредба со оние што не дојат, имаат намален ризик од рак на дојка и на јајчници, а појавата на остеопороза во перименопаузата и менопаузата е намалена.

Автор: Сања Букач Штритоф, дула

Извор

Поврзани написи

To top