Потребно е да се посети докторот или алергологот ако се јавиле симптоми на алергија на храна веднаш по јадење. Ако е можно, треба да се контактира доктор во моментот кога ќе се јави алергиска реакција, вели д-р Соња Петровска, педијатар во клиничка болница „Жан Митрев“

Алергија на храна е реакција на имунолошкиот систем што се случува веднаш по јадење одредена храна. Дури и мала количина храна што предизвикува алергија може да предизвика знаци и симптоми како што се проблеми со дигестивниот систем, уртикарија или оток на дишните патишта. Кај некои луѓе алергијата на храна може да предизвика сериозни симптоми или дури и опасни за живот реакции познати како анафилакса.

Најдобро е да се спречи реакција

Најдобар начин да се спречи алергиска реакција е да се знае и да се избегне храна што предизвикува алергиски знаци и симптоми. За некои луѓе ова е само непријатност, но други го сметаат за поголем проблем. Исто така, некои продукти – кога се користат како состојки во приготвување на одредени јадења – може да бидат добро скриени. Ова е особено важно во рестораните и во други социјални средини.
Ако знаете дека имате алергија на храна, следете ги овие чекори:

• Знајте што јадете и пиете. Внимателно прочитајте ги етикетите за состав на храната.

• Ако веќе сте имале сериозна реакција, носете нараквица или ѓердан што им овозможува на другите да знаат дека имате алергија на храна во случај да имате реакција и не можете да комуницирате.

• Разговарајте со вашиот лекар за пропишување епинефрин. Можеби ќе треба да носите епинефрин-автоинјектор (Adrenaclick, EpiPen) ако сте во опасност од тешка алергиска реакција.

• Бидете внимателни во рестораните. Бидете сигурни дека вашиот келнер или готвач е свесен дека апсолутно не смеете да ја јадете храната на која сте алергични, а вие треба да бидете целосно сигурни дека оброкот кој го нарачувате не го содржи. Исто така, бидете сигурни дека храната не е подготвена на површини или во тави кои содржат која било од храната на која сте алергични.
Не колебајте се да ги запознаете со вашите потреби. Членовите на рестораните вообичаено се повеќе од среќни да ви помогнат кога јасно го разбираат вашето барање.

• Планирајте јадења и закуски пред да тргнете од дома. Доколку е потребно, земете ладилник преполн со храна без алергени кога патувате или одите на некој настан. Ако вие или вашето дете не може да земе торта или десерт на забава, донесете одобрен специјално приготвен колач, за никој да не се чувствува изоставено од прославата.

Ако вашето дете има алергија на храна, преземете ги овие мерки за да ја осигурате неговата безбедност:

• Известувајте ги клучните луѓе дека вашето дете има алергија на храна. Разговарајте со негувателките, училишниот персонал, родителите на пријателите на вашето дете и други возрасни лица кои редовно комуницираат со вашето дете. Нагласете дека алергиската реакција може да биде опасна за живот и бара итно дејство. Бидете сигурни дека вашето дете, исто така, знае веднаш да побара помош, ако реагира на храна.

• Објаснете ги симптомите на алергија на храна. Научете ги возрасните што поминуваат време со вашето дете како да препознаат знаци и симптоми на алергиска реакција.

• Напиши акционен план. Вашиот план треба да опише како да се грижите за вашето дете кога има алергиска реакција на храна. Обезбедете копија од планот за училишната медицинска сестра на вашето дете и за другите што се грижат и го надгледуваат вашето дете.

• Дали вашето дете носи медицинска нараквица или ѓердан. Ова предупредување ги наведува симптомите на алергија на вашето дете и објаснува како другите можат да обезбедат прва помош во итен случај.

Итно на лекар

Алергијата на храна се јавува кај околу 6 до 8% од децата и под 3% кај возрасните. Без примање терапија некои деца ја надминуваат алергијата на храна со возраста.
Потребно е да се посети докторот или алергологот ако се јавиле симптоми на алергија на храна веднаш по јадење. Ако е можно, треба да се контактира доктор во моментот кога ќе се јави алергиска реакција.
Барајте итен третман ако се јават овие знаци или симптоми на анафилакса
• Спазам на дишните патишта што го отежнува дишењето
• Шокова состојба со голем пад на крвниот притисок
• Брз пулс
• Вртоглавица или зашеметеност

Автор: прим. д-р Соња Петровска, педијатар во клиничка болница „Жан Митрев“912

X