Здравје

Болеста кај децата доаѓа од храната – проф. д-р Несторовиќ ги предупредува родителите

Д-р Бранимир Несторовиќ ги предупредува родителите дека исхраната е најважна за здравјето на децата. Тој нагласи дека навиките во исхраната се стекнуваат дома, а тие остануваат цел живот.

– Минатата година беа издадени насоки за превенција од дебелеење кај децата, а во точката три посебно е нагласено дека една од причините за дебелината е недостигот на оброци приготвени дома. Значи лоша храна или уште полошо „брза храна“, вели професорот Несторовиќ и додава: „Овој начин на исхрана вклучува масни киселини кои се штетни за здравјето и кои влијаат врз развојот на дебелината. Потоа се внесува многу шеќер, а овошје и зеленчук практично нема“.

Професорот Несторовиќ веќе неколку години апелира домаќинството да се врати во училиштата како задолжителен предмет, бидејќи тоа ќе им овозможи на децата да тренираат и да научат да се хранат поздраво. Дополнително, вели дека би можело да се размислува за враќање на училишните кујни кои би имале избалансирана исхрана. Тој нагласува дека покрај сите „модерни“ диети, најважна е рамнотежата – појадокот треба да биде силен, протеински и да биде од тврдо варено јајце, сирење, интегрален или обичен леб, а задолжително со него и домати или зеленчук.

Зеленчукот е исклучително важен. Тоа е најквалитетната храна во светот, но мора да земаме и друга храна, вели професорот Несторовиќ. Тој објаснува и како треба да се хранат училишните деца за нивниот организам да биде поздрав.

„Ако детето јаде протеински оброк, ќе може да издржи без храна додека не дојде дома. Дома треба да има пристоен и избалансиран оброк. Мора да јаде и белковини, да внесува и масти, но мора да внесува и калории, кои се претежно јаглехидрати“, забележува професорот. Тој објаснува што се случува со децата кои појадуваат во пекарница.

– Доколку детето јаде пекарски производи за појадок, тогаш околу 11 часот се јавува феноменот на паѓање на шеќерот во крвта, бидејќи јаглехидратите природно се метаболизираат и потоа децата се страшно гладни, а гладот ​​го задоволуваат на најлош можен начин – со шеќер. Лекарот објасни и дека првенствено сите луѓе биле нетолерантни на лактоза бидејќи млекото не се користи за храна, но дека постепеното воведување довело до тоа сега половина од населението да може да го консумира. Успеавме да предизвикаме толеранција на оваа храна, како и на многу други.

– Тоа е најдобар доказ за тоа што ни прави храната. Покрај тоа, нашата цревна флора, еволуирајќи со нас, се приспособува на она што го земаме. Затоа е многу важно да користиме храна која расте околу нас, особено бидејќи сè уште сме во предност зашто имаме пристап до органско земјоделство – заклучува д-р Бранимир Несторовиќ.

Автор: Радмила Илиќ

Извор

Поврзани написи

Прашај психолог

Рубриката „Прашај психолог“ овозможува стручна поддршка од психолози и психотерапевти на родителите при справување и решавање одредени актуелни прашања од психолошка природа на нивните деца. На прашањата одговараат психолози и психотерапевти соработници на Деца.мк.

To top