Нема ништо поубаво од тоа родителите да си донесат дома прекрасно новороденче. Родителите се возбудени додека ги гледаат своите деца како ги прават првите чекори, ги кажуваат првите зборови и им го исполнуваат животот со гордост – на училишните рецитали, спортските активности и кога ќе ги добијат заслужените дипломи. Сепак, родителството може да биде исцрпувачко и стресно, дури и кога детето е здраво.

Но, што ако детето не е здраво и наместо тоа, има хронична болест? Дали стресот од воспитувањето дете со хронична болест може да предизвика тивка депресија и очај кај родителите? Во некои случаи, може.

Родителство низ стравовите и грижите од секојдневниот живот

Многу родители на хронично болни деца доживуваат стравови и грижи кои силно натежнуваат врз секој аспект од нивниот живот. Тие може да се под стрес и загрижени поради предизвиците што ги има нивното дете со говорот, учењето, растот или движењето. Овие предизвици можат да донесат поголем стрес кога родителите се загрижени дека поради овие предизвици, нивните деца може да бидат исклучени или отфрлени од страна на нивните врсници.

Покрај тоа, родителите на хронично болните деца доживуваат стрес додека управуваат и со дополнителни задачи. На пример, на хронично болните деца може да им треба помош при хранење со цевка, за капење, комуникацијата и транспортот во текот на нивниот живот. Стресот може да се доживее и кога родителите поминуваат часови на телефон со осигурителни компании, или на состаноци со лекари за да им се даде терапија за поддршка на децата. Стресот кај овие родители може да трае повеќе од 50 години. Тоа е така затоа што многу деца со хронични болести остануваат зависни од родителите во текот на нивниот возрасен живот.

Изложеноста на овој вид долготрајна родителска одговорност може да предизвика акумулација на стрес и несподелен очај кај родителите, за кој некогаш не се наоѓа решение. Зошто толку многу од овие родители не сакаат да побараат помош? Ова се неколку причини зошто очајот често останува неименуван, нерешен и тивок.

Родителите можеби нема да ја препознаат длабочината на нивниот очај

За овие родители, секојдневниот фокус често се задачите за грижа за детето, како што е хранење со цевка, давање лекови, транспорт, распоредот на терапија и другите обврски кои одземаат многу време. Родителите кои се грижат за хронично болно дете често се оддалечуваат од сопствените чувства. Како резултат на тоа, тие можеби нема да ја препознаат длабочината на очајот што го чувствуваат.

Родителите трошат огромна количина на енергија обидувајќи се да останат позитивни

Родителите кои веруваат дека е нивна одговорност да ја одржуваат позитивната страна и оптимистичноста на ситуацијата, учат да ги кријат чувствата на тага, безнадежност и исцрпеност. Наместо тоа, тие ги игнорираат овие чувства и вложуваат огромни напори за да изгледаат среќни, задоволни, продуктивни и да остават впечаток дека работите се под контрола. Со текот на времето, криењето на ранливостите станува навика, а нераскажаниот очај се става настрана.

Родителите може да го прифатат чувството на очај како природен одговор на грижата за болеста на детето

Разбирливо е што родителите чувствуваат низа емоции за ситуацијата на нивното дете. Тие може да се чувствуваат тажни, загрижени и вознемирени. Може да доживеат значителна загриженост за нивното дете – дека тоа можеби ќе биде исклучено, отфрлено и дефинирано според стигмата за попреченостите и хроничните болести. Бидејќи овие грижи се вообичаени и очекувани, чувството на очај може да се смета за нормално, намалувајќи го ризикот што хроничниот очај всушност го има, за здравјето и способноста на родителот за нормално функционирање. Прифаќањето на очајот како нормално чувство може да предизвика нечиј степен на очај да остане непризнаен како значителен ризик за здравјето.

Родителите можеби нема да препознаат „не толку очигледни“ симптоми на очај

Чувството на безнадежност и очај не е секогаш очигледно. Симптомите на очај може да се појават во форма на негативно размислување, раздразливост, песимизам, губење на концентрацијата, здравствени поплаки, употреба на дрога и незаинтересираност за активности кои некогаш предизвикувале задоволство. Очајот може да се развива бавно и со текот на времето. „Не толку очигледните“ симптоми честопати остануваат незабележани.

Родителите можеби нема да препознаат колку долго чувствувале очај

За родителите кои се грижат за дете со хронична состојба, како што се епилепсија, леукемија, аутизам или ментална болест, чувствата на беспомошност, безнадежност, депресија и очај може да се појавуваат и да си одат со текот на годините. Овие родители можеби нема да препознаат колку долго чувствувале очај, па и да не забележат како постепено се создавале тие чувства на очај. За многу луѓе, доживувањето очај во времетраење од две недели или два месеца може значително да ги алармира, предизвикувајќи ги да побараат помош.

Сепак, за родителите кои се грижат за хронично болно дете, кратката временска рамка на чувството на очај, што може да ги алармира повеќето луѓе, се случува да не ја одразува нивната перспектива. Во нивниот случај, откако се грижеле за болно дете повеќе од 30 години, чувствата на очај може да се насобрале толку постепено, што честопати не согледуваат како неискажаниот очај влијаел врз нивната целокупна состојба.

Родителите може да ја прифатат состојбата на очај како нормална

Родителите често се грижат за иднината, иако не можат да ги контролираат аспектите во врска со она што следува за нивното дете. Тие може да се грижат за тоа нивното дете да стекне медицинска стабилност, како и одреден степен на независност. Исто така, се грижат за тоа како нивното дете ќе се справува во иднина, особено откако тие ќе починат. Оваа загриженост може да ги придружува чувствата на очај кои стануваат толку познати – што почнуваат да се сметаат за нормална состојба на умот, а не како ризик за нечие здравје.

Автор: Ненси Мусара

Извор912

X