Домашна задача во последна минута, учење неколку лекции во еден ден и борење со материјалот за утрешниот тест? Ако сте препознале кое било од сценаријата (или сите) кај вашето дете, знајте дека не сте сами.

Нередовното и неволно учење е еден од најчестите проблеми со кои се соочуваат современите родители. Вистина е дека отсекогаш имало „кампањско учење“ (можеби и ние бевме такви), меѓутоа, со толку многу (дигитална) забава достапна за децата денес, учењето дефинитивно се чини дека е последно во нивниот распоред – освен ако не развијат самодисциплина и мотивација.

Како можеме како родители да му помогнеме на детето да го постигне нивото на одговорност да учи редовно и навреме? Зошто мотивацијата е подобра од казната? Како да го поттикнете детето да учи без никој да му каже?

Земи книга, дали учеше денес? – зошто методот на форсирање не функционира?

Клучната разлика помеѓу принудувањето и мотивирањето на вашето дете да учи се сведува на тоа каква атмосфера создавате за учење. Секојпат кога ќе го присилите детето да прочита/реши задача/научи лекција, тоа го доживува учењето како негативно искуство што создава огорчени чувства. Да се ​​форсира е контрапродуктивно, бидејќи голема е веројатноста дека детето нема да биде толку ефикасно (нема да има одлични оценки). Во исто време, го спречувате природно да развие самодисциплина.

Од друга страна, ако навистина го мотивирате детето, ја поттикнувате неговата љубопитност, го поттикнувате да открие нешто ново, тоа води кон учење со разбирање, како и подобри резултати на тестовите.

Присилување на детето да учи – „лесен излез“ за родителите или не?

Како родител, можеби ќе бидете во искушение да го присилите вашето дете да учи. Кога имате напорен распоред и семејство за кое треба да се грижите, природно е да сакате да го решите проблемот на најбрз и најлесен можен начин. Во тој случај, не е изненадувачки ако се одлучите за „лесниот излез“: оди в соба и заврши ја таа домашна задача!

Сепак, дури и ако ова инстант решение функционира во даден момент, по одредено време станува јасно дека само го продолжувате проблемот. Затоа, наместо да го терате детето да учи, побарајте начин да го мотивирате и наскоро тоа ќе го направи без ваше барање.

Што ако детето одолжува?

Како да изградите работна навика и да го поттикнете вашето дете да учи редовно ако го одложува пишувањето на домашната задача? Не е невообичаено детето да се чувствува толку преоптоварено по училиште што не сака да има никаква врска со учењето кога ќе се врати дома. Секако, го знаете крајниот резултат – домашната задача ќе ја направи само кога ќе го присилите.

Кој е најдобриот начин да избегнете сила и да го мотивирате вашето дете рано да ги заврши своите задолженија?

Прво, покажете му на вашето дете колку сте среќни што го гледате откако се вратило од училиште. Дозволете му да се одмори малку и да направи некоја активност која не е поврзана со учењето. Можеби може да оди надвор да вози велосипед, да игра кошарка со другарите или да ја игра својата омилена видеоигра. Кога мозокот на вашето дете паузира од учењето на училиште – искористете го моментот за да го поттикнете да ги започне домашните задачи.

Овој пристап треба да му овозможи на телото и умот на детето доволно време да се одмори и на тој начин да му даде можност повторно да се мотивира да учи. Идеално, по завршувањето на домашната задача и пред да заспие, детето има повеќе простор за игра и релаксација.

Што ако детето тврдоглаво одбива да ја заврши домашната задача?

Во некои случаи одложувањето на домашните задачи, и покрај тактичкиот пристап на родителите, може да заврши лошо. Можно е како родител да оставите доволно време за одмор, а детето и потоа да не сака да ја заврши домашната работа. Како да се изборите со тврдоглавоста и отпорот на детето и да го заинтересирате за книгата?

За да започнете, креирајте неделна листа за проверка заедно со задачи. Нека го означува секој пат кога ќе заврши некоја задача. На пример, во понеделник можете да ја ставите домашната задача како главна обврска, во вторник да се прочитаат две страници од книга, во среда да се решат три математички задачи итн. Поставете поле за избор до секоја задача. Децата сакаат да штиклираат – тоа им помага да видат колку постигнале.

Доколку до крајот на неделата се проверат сите полиња, ветете му награда. Понекогаш тоа ќе биде омилено слатко, понекогаш одење во кино или спиење кај пријател. Во секој случај, доколку се договорите за задачите и наградите, со текот на времето ќе изградите навика кај вашето дете да ги заврши сите училишни задачи навреме.

Што ако на детето брзо му здосадува секоја обврска?

Ако вашето дете се жали дека извршувањето на домашните задачи е заморно, прибегнете кон забавни решенија – претворете ја домашната во игра! Помогнете му да ги реши математичките проблеми и предизвици користејќи демонстрациски играчки. Омилените играчки автомобили можат да бидат корисна алатка за учење собирање и одземање, или посложени аритметички операции како што се множење и делење.

Доближете му го материјалот од физиката и хемијата со помош на кујнски експерименти. На пример, можете да научите ученик да направи „вулкан“ со тоа што ќе истурите оцет во сад со сода бикарбона. Секоја акција што ја прави домашната задача забавна е чекор поблиску до силната мотивација на детето за учење.

Што ако домашната задача на детето е премногу тешка или е потребно премногу време за да се реши?

Времето често е најголемиот непријател и на децата и на родителите кога станува збор за учењето. Ако задачите се одложени, оставени за последниот час, лесно може да се претпостави дека детето ќе ја изгуби концентрацијата поради притисок или замор, како и дека родителите ќе го изгубат трпението.

Меѓутоа, времето може да ни биде сојузник ако правилно се поставиме и го земеме предвид фактот дека децата на помала возраст генерално не го разбираат времето правилно. Ако вашето дете се жали дека пишувањето домашна задача или учењето лекција трае предолго, можете да пробате мал експеримент. Прашајте го дали сака да учи 20 или 200 минути. Големи се шансите да се одлучи за пократката верзија. Вклучете го тајмерот и предизвикајте го да заврши пред да истече времето. Ова може да му помогне на детето постепено да се навикнува на подолгите задачи, да остане мотивирано и да развие самодоверба.

Исто така, немојте да ја означувате задачата или лекцијата како „тешка“ бидејќи звучи демотивирачки. Кога ќе му кажете на детето дека тешката задача е тешка, тоа ќе верува дека не може да се справи со предизвикот и никогаш нема да го реши. Наместо тоа, поделете ги задачите на „многу лесни“, „лесни“ и „многу лесни“. Кога велиме дека лекцијата е лесна, детето се чувствува подготвено да го совлада материјалот уште пред да научи.

Не заборавајте да го пофалите детето

Ако се потрудите да му го олесните процесот на домашните задачи на вашето дете, ќе му покажете дека сте на негова страна. Истовремено, му ја зголемувате самодовербата и го мотивирате да учи. Не потценувајте ја моќта на пофалбите! Кога ќе го пофалите детето дека ја завршило домашната задача или научило лекција навреме, точно и смирено, тоа ќе го запомни тоа чувство на успех и ќе продолжи да работи напорно.

Со текот на времето, кога родителската пофалба и поддршка се комбинираат со одлични оценки – детето ќе ги види придобивките од редовното учење и ќе се спротивстави на „замките на кампањското учење“.

Извор912

X