Заплеткувањето на папочната врвца околу вратот на бебето не е ретка појава, а за тоа нема никаква заштита и секое бебе може да се заплетка. Вообичаено, заплеткувањето се јавува на рацете, нозете, трупот и вратот, а последната опција е најопасна поради ризикот од задушување на детето при породувањето.

Според гинеколозите, не постои начин да се влијае врз заплеткувањето на папочната врвца. Но, добрата вест е дека жената може да се породи природно дури и ако бебето е заплеткано. Дури и двојно или тројно заплеткување на папочната врвца не е индикација за царски рез, иако таквото породување се смета за тешко и бара посебно внимание од медицинскиот персонал.

„За време на породувањето постојано го следиме ЦТГ за да го следиме здравјето на детето. Кога ќе се затегне папочната врвца, ЦТГ ќе покаже промени и во тој случај ќе направиме итен царски рез“, објаснуваат лекарите.

При ултразвучни прегледи на бремена жена лекарот може да види дали фетусот има заплеткана папочна врвца. Ако постои, тоа обично не претставува закана за здравјето на детето. Покрај тоа, бебето е постојано во движење, поради што тесните петелки сами се одмотуваат, а сѐ може да се промени до моментот на раѓање.

„Доколку нема промени во доплерометријата (протокот на крв е во нормални граници), тогаш трудницата може нормално да функционира и да чека породилни контракции за да оди на породување. Ако постои заплеткување во 35. недела и подоцна, треба еднаш неделно да се проверува на ЦТГ. Во 40. недела доколку дојде до заплет, се препорачува прием во породилиште за опсервација“, велат лекарите и додаваат:

„Заплеткана папочна врвца се јавува приближно во секоја втора бременост, така што не треба да се плашите. Но, ако има јазол, внимателно следете ги движењата на вашето бебе. Ако се многу на број или помалку од вообичаеното, задолжително кажете му на вашиот лекар“.

Извор912

X