Дислексијата беше многу помалку дијагностицирана пред само една деценија, а ако тоа било случај, тогаш тоа е прилично доцна во животот, односно во образованието. Денес се дијагностицира многу порано, па затоа е полесно да му помогнете на детето што е можно порано да разбере како и самото да си помогне.

До не толку одамна на децата што имаа проблеми со дислексија тешко им одеше на училиште. Поради традиционалниот начин на учење, тие често не беа во можност да ги развијат своите способности според нивните вештини и од нив се очекуваше да учат исто како и сите други. Сепак, денес знаеме дека само треба да го почитуваме нивниот ритам. Тоа „само“ често е тешко да се постигне, но ако е тешко на училиште, можеби детето би можело да има корист од помошта дома.

Со овие пет вежби можете да се забавувате со вашето дете, но и да му помогнете полесно да се справи со дислексијата.

Активности за деца за помош при дислексија

Ова не се комплицирани вежби, туку активности кои може да се прават дома. Исто така, нема потреба да трошите многу пари на материјали. Најважно е детето да биде мотивирано и заинтересирано за нив. Дислексијата не може да се излекува бидејќи не е болест, туку нарушување на учењето. Сепак, може да се преземат активности за да се подобри.

Друштвени игри со букви

Некои игри на табла, како што е „Скрабл“, или други како што се пребарување зборови, крстозбори, „бесилки“, пребарување зборови во текстови, создавање зборови или правопис во голема мера го подобруваат лексичкиот развој на децата. Затоа, добра опција е да седнете со децата и да се занимавате со вакви игри секој ден.

„Билатерални“ активности

Децата со дислексија често имаат тешкотии да ги одредат страните и да ги согледаат – лева и десна. И тие често претпочитаат една страна од телото. Затоа, важно е да се прават активности кои го зајакнуваат тој процес. Можете да правите вежби за сила како што се кревање тешки предмети со едната и со другата рака. Покрај тоа, можете да пробате да шиете или да врзувате врвки. Можете, исто така, да играте игри каде што телото се движи, како танцување. Можете да го „поделите“ телото на два дела и да ја движите само десната или левата страна во ритамот на музиката.

Рими

Песните со рими можат да бидат многу забавни и се корисни за сите деца. На овој начин најмалите ќе бараат зборови и ќе размислуваат како да создадат оригинални текстови. Важно е да им дозволите да ја истражуваат својата креативност. Тие можат да се римуваат со секојдневни работи или со имиња на пријатели или роднини.

Апсурдни зборови и фрази

Во многу ситуации апсурдот може да биде забавен и мотивирачки. Затоа оваа вежба е добра за деца со дислексија. На пример, можете да измислите нови зборови. За да го направите ова, можете да креирате две различни колони со парови зборови, една вистинска и една измислена. Потоа побарајте од детето да избере еден збор и неговиот пар и да каже кој всушност не постои. Поттикнувањето на детето да создава кратки, апсурдни реченици или приказни може да биде многу корисно со дислексијата. Освен тоа, може да биде многу забавно.

Идентификување на точните зборови

Идентификувањето на точните зборови може да биде добра можност да помогнете со дислексијата, да ги подобрите вештините за читање и пишување на детето. Покрај тоа, активноста може да се приспособи на возраста на детето. Идејата е во текстот што ќе им го дадете да идентификуваат зборови и реченици кои се правилно напишани, а да запомнат и пол и број. Тие треба да проверат и дали времето на глаголот, именките и придавките се точни. Можете, исто така, да направите листа со зборови за вашето дете да ви ги каже карактеристиките на секој од нив. На овој начин ќе може брзо да открие кои зборови и изрази се точни, а кои не. Исто така, можете да ја проширите активноста и да ги наведете синонимите за некои зборови. Тогаш можете да кажете како би изгледале формите во множина или еднина.

Извор912

X