Дали водите бизнис? Ако е така, сигурно ги знаете најголемите трендови за вработување во моментов:

-Потенцијалните вработени сакаат да се чувствуваат доверливо.
-Тие сакаат флексибилност, одговорност.
-Сакаат контрола над нивните судбини и лидерство.

Всушност, една студија покажува дека ако сакате да добиете многукратно повеќе апликанти, едноставно додајте го зборот „од дома“ во огласите за работа. Што ако ви кажам дека истите тие видови динамика – контрола, доверба – може да влијаат врз тоа дали вашите деца ќе бидат среќни и здрави и ќе водат исполнет живот?

Тоа е заклучокот од новиот извештај во рецензираното списание за педијатрија, за кое тим од тројца професори по невронаука и психологија од водечките американски универзитети прегледал буквално стотици претходни студии. Нивната цел: да утврдат дали постои причинско-последична врска помеѓу две работи:

-невидените нивоа на депресија, анксиозност, па дури и самоубиства со кои се соочуваат младите луѓе денес, и
-степенот до кој добронамерните родители ги намалиле можностите што ги имаат децата да играат, да шетаат и да се вклучат во други активности независни од директен надзор и контрола од страна на возрасните.

Според истражувачите, огромната тежина на доказите посочува дека преструктурирањето на времето на децата и намалувањето на нивната слобода да се вклучат во авантуристичка, па дури и ризична игра, всушност, е еден од факторите што доведуваат до ментална здравствена криза. Клучната поента е дека иако многу студии покажуваат дека и двете работи се случиле во исто време, овој извештај во основа вели дека ако земете предвид стотици студии, тешко е да се тврди дека една не е барем делумно причина за други.

„Повеќето од студиите се нужно корелациски и не можат сами по себе да докажат каузална насока“, како што велат авторите. „Моќта на аргументот лежи во конвергираните наоди од толку голема разновидност на студии.“

Има многу повеќе за овој извештај од приближно 5.700 збора отколку што би можеле да покриеме овде, но еден од авторите, Питер Греј, истражувачки професор кој првпат се приклучил на одделот за психологија на Бостонскиот колеџ во 1972 година, нагласува точка на која никогаш порано не сум помислил.

Накратко, и покрај тоа што родителите од генерацијата Х, како мене, би можеле од прва рака да разберат дека начинот на кој ги воспитуваме децата денес е различен од пред 20 или 30 години (само одење до училиште наспроти придружба насекаде; состаноци за игра надгледувани од родителите наспроти „дојди дома кога ќе се вклучат уличните светла“), помладите родители и самите можеби никогаш не ја доживеале таа разлика како деца.

Но, како што вели д-р Греј:

Има млади родители со кои разговарав, кои пораснале, но живееле во свет кој не се разликува толку од сега. Се сеќавам на еден родител со кој разговарав и реков: Децата играат на отворено? Никогаш не гледате возрасни наоколу? Тоа беше реалноста… И таа беше некако шокирана од тоа…

Но, низ целиот свет, ова беше прилично нормално детство: децата имаа голема независност, почнувајќи од прилично рана возраст. Така тие растат. Така стекнале вештини…

Секогаш има простор за расправија, но овој труд обединува многу споени докази. Не само што ја имаме корелацијата со текот на времето дека како што децата станале помалку слободни да дејствуваат самостојно, менталното здравје опаѓа меѓу нив, туку и корелациите кај децата. Оние деца што имаат поголема слобода се ментално поздрави.

Се разбира, Греј и неговите колеги, Дејвид Ф. Ланси од одделот за антропологија на Државниот универзитет во Јута и Дејвид Ф. Бјорклунд од одделот за психологија на Универзитетот Флорида Атлантик, не се првите што го изнеле овој аргумент. Но, според мене, тоа е впечатлив извештај – и дел со многу други аргументи што ги опфативме овде, често вклучува работи што родителите тешко ги прават:

-Студиите што сугерираат дека децата кои играат на отворено или имаат повеќе од еден одмор на училиште поминуваат подобро академски.
-Студиите покажуваат дека децата чии родители им дозволуваат да ги видат нивните неуспеси, поконзистентно покажуваат издржливост.
-Студиите покажуваат дека фалењето на децата за нивниот напор наместо за нивните вродени способности („направи одлична работа кога го сфати тоа!“, наспроти „толку си паметен/а!“) ја зголемува веројатноста тие да пораснат со уживање во учењето и да се истакнуваат.

Вреди да се напомене и ова: Дури и ако сте убедени во ваквите студии, постојат лични и практични причини зошто можеби нема да можете едноставно да им дадете на вашите деца поголема автономија од нивните врсници. Да се каже отворено, да се биде единствениот родител во вашиот град кој ги испраќа децата сами да пешачат километар до основното училиште, веројатно е добар начин да добиете посета од социјалните служби, или уште полошо – дури и ако тоа било норма пред неколку децении.

Веројатно е подобро прво да почнеме да се обидуваме да направиме некои од тие промени на општествено ниво. Но, како што пишувам во мојата книга „Како да се воспитаат успешни деца“ (7. издание), ако се чини дека нешто сакаат да работат успешните деловни лидери кои се и родители, тоа е како да ги подготват своите деца да живеат уште поисполнет живот.

Изнаоѓањето начини за нив да играат, скитаат и да се вклучат во други активности независни од… возрасните изгледа како да е само дел од равенката.

Автор: Бил Марфи Џуниор

Извор912

X