Тинејџерите во голема мера продолжуваат да се борат со менталното здравје по пандемијата, но постои нов начин на кој родителите ќе можат да помогнат.

Познато е дека „шумското капење“, односно да се биде во присуство меѓу дрвја додека дишете длабоко, го подигнува нашето расположение. Но, придобивките не се толку достапни ако живеете во урбана средина.

Според ново истражување, адолесцентите имале намалена анксиозност кога поминувале време во природа. Со други зборови, упатете се до парковите ако живеете во град бидејќи тие се добри за менталното здравје на вашето дете.

– Иако наодите можеби не се изненадувачки за повеќето луѓе, она што е значајно е дека првпат можеме конкретно да кажеме дека вака се намалува анксиозноста кога децата се во парк наспроти градскиот центар – вели Леја Минакер, вонредна професорка по планирање на Универзитетот во Онтарио, Канада.

Истражувањето беше прво од ваков вид што ги процени податоците од анкетите во реално време од адолесцентите за нивните емоционални одговори на различни урбани средини. Тимот сними што децата имаа да кажат за престојот во транзитни центри, улици, патеки, паркови и во близина на водни патишта.

Природните урбани простори беа постојано поврзани со значително повисоки нивоа во позитивните резултати за тинејџерите. Всушност, кога гледале во езеро во урбана област две до три минути, нивните резултати на скалата на анксиозност паднале за 9 отсто. Резултатите се зголемиле за 13 отсто кога тинејџерите стоеле во центарот на градот во истиот временски период.

Истражувачите ги приспособиле податоците за да земат предвид други фактори, како што се пол, возраст, етничка припадност, социјален статус и дали поединецот имал или не дијагностицирано нарушување на менталното здравје.

Авторите се надеваат дека градските планери ќе ги искористат нивните податоци за да се залагаат за природните карактеристики на урбаниот дизајн, дури и кога проектот не се однесува на дизајнирање или редизајнирање на парк.

Извор912

X