Ако сте бремени и страдате од висок крвен притисок, треба да разговарате за ризиците и третманот со вашиот лекар, како и ако ви е дијагностицирана оваа состојба првпат во текот на бременоста.

Што е висок крвен притисок (хипертензија)?

Постојат 3 нивоа на хипертензија:

-поблаг: крвниот притисок помеѓу 140/90 mmHg се проверува редовно, но обично не бара третман;
-умерен: крвен притисок помеѓу 150/100 mmHg;
-потежок: крвен притисок од 160/110 mmHg или повеќе.

Ако веќе земате лекови за крвен притисок и сакате да се обидете да зачнете, прво разговарајте со вашиот општ лекар или специјалист. Веројатно ќе ве префрлат на друг лек пред да забремените. Ако дознаете дека веќе сте бремени, веднаш известете го вашиот лекар за да го промените лекот што е можно поскоро. Некои лекови за висок крвен притисок можеби не се безбедни за трудници. Тие можат да го намалат протокот на крв во плацентата или да влијаат врз бебето на други начини.

Контроли и терапија

Важно е вашиот лекар внимателно да ве следи за време на бременоста за да се осигури дека високиот крвен притисок нема да влијае врз растот на вашето бебе и да провери дали има состојба наречена прееклампсија. Одете редовно на сите контроли. Лекарот или акушерката ќе го измери вашиот крвен притисок и ќе провери дали има протеини во урината. По 20 недели од бременоста може да ви биде понуден тест за да се исклучи прееклампсија.

Во првата половина од бременоста крвниот притисок на жената има тенденција да опаѓа. Ова значи дека ќе можете да престанете да го земате лекот некое време. Но, ова треба да се направи само под надзор на лекар.

Што можете да промените за да го намалите притисокот?

Одредена физичка активност секој ден, како што е пешачење или пливање, може да ви помогне да го одржите крвниот притисок нормален. Балансираната исхрана и нискиот внес на сол придонесуваат за намалувањето на крвниот притисок. Нема доволно докази за да се покаже дека додатоците во исхраната, како што се магнезиум, фолна киселина или рибино масло, се ефикасни во спречувањето на високиот крвен притисок.

Прееклампсија

Прееклампсијата е состојба која погодува некои трудници, обично по 20-тата недела. Тоа е проблем со плацентата што обично предизвикува зголемување на крвниот притисок. Ако не се лекува, прееклампсијата може да биде опасна за вас и за вашето бебе. Прееклампсијата е почеста ако сте имале висок крвен притисок пред бременоста, ако сте имале прееклампсија во претходната бременост, или ако имате семејна историја на состојбата кај вашата мајка или сестра. Иако можеби се чувствувате добро ако имате висок крвен притисок, важно е да одите на редовни прегледи за да се проверите.

Породување

Ако сте земале лекови за крвен притисок за време на бременоста, најверојатно ќе продолжите да ги земате и за време на породувањето. Кога имате блага или умерена хипертензија, вашиот крвен притисок се следи секој час за време на породувањето. Сè додека е под контрола, треба да можете да се породувате природно, вагинално.

Ако имате тешка хипертензија, вашиот крвен притисок ќе се следи на секои 15 до 30 минути за време на породувањето. Вашите лекари може да препорачаат и форцепс, вакуум или породување со царски рез. Дури и по породувањето крвниот притисок треба да се следи внимателно. Ако сте имале хипертензија пред да забремените, одете на преглед 2 недели по раѓањето на бебето.

Прегледи по породувањето

Ако сте развиле хипертензија додека сте биле бремени и сè уште земате лекови по породувањето, треба да ви се понуди преглед 2 недели откако ќе се префрлите од болничка нега на домашна нега. Ова е вообичаена процедура за да се провери дали вашата терапија треба да се промени или да се прекине. На сите жени со хипертензија за време на бременоста им се препорачува да одат кај општ лекар или специјалист 6 до 8 недели по раѓањето на бебето. Тоа е проверка само за вашиот крвен притисок и е одвоена од 6-неделната постнатална проверка.

Доење

Треба да можете да доите без проблем дури и ако земате лекови за хипертензија. Лековите за хипертензија може да преминат во мајчиното млеко. Повеќето доведуваат до многу ниски нивоа на мајчиното млеко, а количината што ја внесуваат бебињата е многу мала. Разговарајте со вашата бабица или лекар за доењето доколку ги земате овие лекови.

Извор912

X