Нормалната телесна температура на возрасен човек е околу 37°C, во зависност од местото и начинот на мерење. Ако измерената температура под пазувите е 37,1 – 37,9°C, зборуваме за субфебрилна температура, 38-39,9°C е фебрилна, а ако е 40 и повеќе, зборуваме за висока фебрилна температура (хиперпиретична).

Бремените жени кои имаат температура треба да се јават на лекар за навреме да се открие причината и да се преземат мерки за лекување кои ќе ги спречат компликациите и ќе ги заштитат и трудницата и детето.

Температура за време на бременоста – придружни симптоми

Некои од можните придружни симптоми се следниве:

  • Болка во грбот;
  • Морници;
  • Треперење;
  • Болно, често мокрење;
  • Промени во вагиналниот исцедок;
  • Отежнато дишење;
  • Кашлица;
  • Абдоминални болки;
  • Гадење и повраќање;
  • Вкочанетост на вратот.

Температура за време на бременоста – причини

Кога станува збор за температура кај трудниците, таа најчесто е предизвикана од бројни бактериски и вирусни патогени на различни системи (респираторен, дигестивен, уринарен) кои нема да предизвикаат компликации за трудницата и детето. Тие генерално бараат само симптоматски третман (намалување на температурата, ослободување од други тегоби, на пр. затнат нос, кашлица), можеби антибиотска или друга терапија во зависност од она што ги предизвикало.

Пневмонијата е ретка, но значајна компликација во бременоста, особено во последниот триместар кога е поврзана со предвремено породување и породување. Причините и клиничката слика се исти како кај останатата популација, но дијагнозата често се поставува доцна. Причините за тоа се дека трудниците нормално имаат респираторни проблеми, а се избегнува радиолошка дијагностика и употреба на антибиотици.

Вирусот на грип не е тератоген (не предизвикува абнормалности на фетусот), но компликациите што се јавуваат за време на грипот (на пример, пневмонија) може да влијаат на бременоста. Бремените жени против грип може да се вакцинираат во вториот (температура на бременост – второ тримесечје) и третиот триместар (температура на бременоста – трето тромесечје), а како превенција од грип и други вируси се препорачува избегнување контакт со болни лица и престој на места за масовно собирање и редовно миење на рацете.

Ако бремената жена се зарази со вирус на сипаници во првата половина од бременоста, два дена пред и пет дена по породувањето, последиците за детето може да бидат исклучително тешки. Сите жени кои немале сипаници се советуваат да се вакцинираат пред бременоста.

Хориоамнионитис е воспаление на феталните мембрани, кое се јавува почесто кон крајот на бременоста. Тоа е предизвикано од ширење на инфекцијата од долните делови на репродуктивниот систем, јајцеводите или крвта. Хориоамнионитисот е индициран со покачена температура (над 38°C) со болна чувствителност на матката и евентуално гноен секрет. Последиците се предвремено кинење на феталните мембрани, предвремено породување и зголемен ризик од пневмонија кај новороденчиња, сепса, менингитис итн.

Апендицит или воспаление на слепото црево во раната бременост не претставува дијагностички проблем. Како и кај останатата популација, се манифестира со болки во папокот и долниот десен дел на абдоменот, губење на апетит, гадење, повраќање, запек или дијареа и зголемување на телесната температура.

За целата популација, особено бремените жени, оваа состојба е состојба која бара итна хируршка интервенција за спречување на компликации (перфорација, апцес, сепса) кои директно го загрозуваат животот на мајката, а со тоа и животот на нероденото дете.

Пиелонефритис е воспаление на бубрезите. Тоа е предизвикано главно од ширење на воспалението од долните делови на уринарниот систем. Имено, бремените жени се повеќе склони кон инфекции на уринарниот тракт поради промени типични за време на бременоста (на пример, проширување на каналниот систем во кој урината заостанува). Доколку инфекциите не се третираат соодветно и целосно, воспалението се шири на горните делови на уринарниот систем – бубрезите.

Ова воспаление се карактеризира со болка во лумбалниот предел, треска, температура, гадење, повраќање, често и болно мокрење. Тоа може да резултира со предвремено породување, мала родилна тежина на детето, перинатална смртност и загрозување на животот на мајката.

Последици

Во зависност од причината, можно е зголемувањето на температурата негативно да влијае на развојот на детето, па може да предизвика предвременото раѓање и компликации при породување. Затоа е важно навреме да се побара лекарска помош за да се спречи.

Температура во раната бременост

Покачената температура во првите недели од бременоста е поризична отколку подоцна, бидејќи тогаш процесот на развој на органите е во полн ек и фетусот е најзагрозен. Токму затоа трудницата мора веднаш да реагира и да побара лекарска помош за навреме да се спроведат дијагностички и терапевтски мерки и да се спречат можните последици за мајката и детето.

Температура во доцната бременост

Зголемувањето на температурата во доцната бременост може да помине без компликации или да доведе до ширење на инфекцијата кај детето со бројни последици (оштетување на веќе развиени органи, предвремено раѓање, раѓање на заразено дете).

И во овој стадиум од бременоста потребно е навремено да се реагира и да се посети лекар и редовно да се вршат гинеколошки прегледи, особено задолжителниот дел од прегледите.

Намалување на температурата за време на бременоста дома

Иако е важно да контактирате и да посетите лекар, има неколку работи што можете да ги направите дома за да ги олесните работите:

– Хидратација – важно е да пиете многу течности во состојба на покачена телесна температура за да му помогнете на телото полесно да се опорави и да избегне дехидрација
– Витамин Ц и други витамини и минерали – на сите трудници им се препорачува дополнително внесување на овие супстанции за време на бременоста, а количините во препаратите наменети за трудници се генерално доволни.
– Облоги – легнете и ставете влажна и ладна крпа на челото
– Туширање со млака вода.
– Редовно проветрување на просторот.

Базална температура во бременоста

Многу жени користат мерење на базалната температура за да ги одредат нивните плодни денови. Во првата фаза од циклусот, базалната температура е малку пониска, а по овулацијата се зголемува за 0,5-1°C и останува покачена во текот на втората фаза од циклусот.

Базалната температура се мери наутро, по станување или пред која било друга активност. Идеално би било температурата секогаш да се мери со ист термометар и на ист начин.

Извор912

X