Синдром на дете-единец е верувањето дека децата без браќа и сестри се разгалени, асоцијални и егоцентрични. Но, ова се најчестите предрасуди кои обично немаат врска со вистината.

Ако сте родител на едно дете и не можете или не сакате повеќе деца, веројатно малку се плашите дека вашето дете ќе развие карактеристики што често им се припишуваат на самите деца како разгаленоста. Но, не постои ниедно веродостојно истражување кое докажало дека има причина да се грижите.

Во овој текст нема да ви кажеме за предностите на големите семејства. Несомнени се и јасни. Доколку пораснат во емотивно здраво семејство, браќата и сестрите си стануваат најважна потпора во животот, а нивната важност доаѓа до израз кога родителите веќе не се таму.

Сепак, сѐ повеќе семејства од различни причини остануваат на тој број еден. Понекогаш причината е лична одлука, понекогаш родителите се разделуваат, а најчесто причината е што второто дете едноставно не се случува и покрај големата желба.

Затоа е важно да се нагласи дека да се биде единец има свои предности, а недостатоците кои се споменуваат во голем број случаи се всушност – мит.

Што е точно?

Истражувањата покажаа дека единците се самостојни, добро организирани и амбициозни. Не можеме да негираме дека тие некако имаат корист од неподеленото родителско внимание насочено кон нив, што, доколку родителите се едуцираат за да не го претворат во хеликоптер-родителство, е многу голема предност.

– Децата-единици многу често имаат многу силна личност бидејќи нивните потреби не се занемарени – објаснува Ерика Карес, авторка на „Направете ги вашите деца попаметни“.

Исто така, фактот дека единците поминуваат многу време сами може да се смета за предност од една страна. Бидејќи треба да научат да се забавуваат, тие имаат тенденција да бидат пофокусирани и понезависни. Исто така, бидејќи тие ретко се прекинуваат во играта, има поголеми шанси да научат да се концентрираат и да го гледаат секој проект што го започнуваат докрај.

Совети за воспитување деца-единци

Понекогаш постапките на родителите можат да придонесат сите тие митови што се поврзани со единците да станат вистинити. Обично, не се работи за детето, туку токму за родителите.

Ова се најчестите грешки што ги прават и што треба да ги избегнуваат.

Не заштитувајте го премногу вашето дете

Кога детето единец ќе се степа со друго во паркот, родителите најверојатно ќе потрчаат во негова одбрана. Кога детето единец ќе посака парче, веројатно ќе го добие. Токму тоа се ситуациите во кои родителите понекогаш мора да отстапуваат, а понекогаш дури и да бидат строги за детето да сфати дека сè што ќе посака нема секогаш да му биде достапно.

Поттикнете ги социјалните контакти

Децата се центарот на светот на нивните родители, па точно е дека социјализацијата може да биде малку тешка за нив на почетокот. Но, тоа не значи дека нема да го надминат проблемот.

Раната социјализација им помага на единците да научат да споделуваат, да бидат трпеливи, да решаваат конфликти.

Затоа, ако сте самохран родител, погрижете се вашето дете да поминува многу време со други деца. Во парк, во градинка, преку дружење со пријателите и роднините.

Не поставувајте премногу високи очекувања

Понекогаш единците можат да станат перфекционисти, сакајќи да ги исполнат стандардите и очекувањата на нивните родители. Таков е случајот со оние родители кои на тоа едно дете гледаат единствена шанса да се докажат како родители, па имаат нереални очекувања.

Приспособете ги вашите очекувања на возраста и капацитетите, а исто така и на склоностите и желбите на детето. Не мора да биде најдобро во сè. На пример, ако вашето дете сака да црта, не присилувајте го да стане талентиран уметник. Ниту директно ниту пасивно. Фокусирајте се на неговото уживање во она што го прави, а не на целта да создадете мал Пикасо.

Дозволете му на детето да донесува одлуки

Кога мама и тато се фокусирани на детето до тој степен што ги носат сите одлуки, плашејќи се дури и од најмала грешка, детето на крајот почнува да се потпира на тоа и едноставно се откажува од самостојното одлучување. Накратко, ако постојано мислите за вашето дете, тоа не може да научи да размислува за себе.

Започнете со давање едноставен избор – црвена или сина капа? Исто така, воздржете се од давање предлози кога детето си игра со нешто.

Значи, накратко, синдромот на едно дете не е реален. Но, со некои погрешни чекори што родителите ги прават со најдобра намера, предрасудите можат да станат реалност.

Затоа, поставете граници, научете го детето да биде независно и одговорно, поттикнете ги социјалните интеракции и тоа ќе порасне во емотивно и социјално здрава личност.

Извор912

X