Синдромот на недостиг на внимание и хиперактивност или АДХД е нарушување кое се дијагностицира кај децата. Има симптоми кои го придружуваат, но дијагнозата не треба да се поставува пред шест или седум години бидејќи речиси сите мали деца ги покажуваат овие карактеристики.

АДХД влијае врз околу 5 проценти од децата, а генетските фактори можат да играат голема улога. Ако родителот има АДХД, поверојатно е дека нарушувањето ќе се развие кај неговото дете кога ќе има седум или осум години. Иако, како и секогаш, се чини дека е сложена интеракцијата помеѓу природата и негувањето: малата тежина при раѓање, консумирањето алкохол или тутун за време на бременоста го зголемуваат ризикот.

Ако АДХД не се открие навреме и на вистински начин, може да доведе до неуспех во училиште, заладени односи со другите деца, тепачки, малтретирање и зголемен број несреќи и проблеми со самодовербата. Покрај тоа, АДХД е ризик-фактор за други проблеми со менталното здравје, вклучувајќи депресија, анксиозност, проблеми со однесувањето и злоупотреба на супстанции.

Што се случува со дете со АДХД кога ќе порасне?

Некои студии покажаа дека симптомите на АДХД имаат тенденција да се намалуваат со текот на времето, иако тие продолжуваат кај 40-50 проценти од возрасните. Во повеќето случаи, хиперактивноста се подобрува, понекогаш претворајќи се во немир. Вообичаено е луѓето да имаат тешкотии да се концентрираат, организираат и да управуваат со своето време. Во повеќе од половина од случаите таквите возрасни стануваат лесно фрустрирани и импулсивни.

АДХД кај возрасните е тешко да се дијагностицира бидејќи може да се помеша со растројство на личноста и зависности. Кога АДХД не се лекува, тоа е поврзано со повисоки стапки на сообраќајни несреќи, парични казни и семејни конфликти.

Ако симптомите на АДХД биле забележани во детството, тие постојат и кај возрасните. Овие симптоми различно се манифестираат во зрелоста, но таквите лица често имаат проблем со недозволени супстанции, социјални и правни проблеми.

Извор912

X