Многу е поголема веројатноста да направите царски рез денес отколку што било случај пред 20 години. Не толку одамна, во 2001 година, стапката на царски рез во Хрватска била 11,9%. Потоа за само една година пораснала за цели 3 отсто, на 14,0 отсто во 2002 година, а последната година за која има податоци Здружението „Рода“, 2014 година, изнесувала 19,7 отсто. Во Хрватска секоја петта жена раѓа со царски рез, со тренд на дополнително зголемување на стапката на царски рез.

Што да очекувате по царски рез?

Хелен Бирн, експерт за здравје, и д-р Кеција Гајтер, специјалист за фетална медицина од Њујорк, откриваат што да очекувате по царскиот рез.

– Д-р Гајтер вели дека една работа што ја забележала кај жените што имале царски рез е факторот изненадување. „Од перспектива на пациентката“, вели таа, „ќе мора да се справите со многу болка – најлошата во првите три дена по породувањето. Начинот на кој функционираат вашите стомачни мускули кога ќе станете од креветот, кога одите, кога го држите бебето… сите овие работи ќе болат, некое време, барем 6 недели.“

– Едно нешто што многу луѓе не го знаат е дека по операцијата не се чувствувате како да можете да станете – вели Бирн. Медицинските сестри ве тераат да стоите бидејќи така работите на циркулацијата и избегнувате згрутчување на крвта, а се чувствувате како да не можете да го направите тоа. На крајот на краиштата, штотуку сте имале голема операција и само едно истегнување е многу болно.

– Во зависност од нивото на болка, по операцијата може да сте на некои тешки наркотици во првите неколку дена кои може да се пренесат на вашето бебе преку мајчиното млеко. Како што вели д-р Гејтер, „паметно е да го одложите доењето околу три дена ако сте на наркотици“. Кога ќе почнете да доите, вели Бирн, „може да биде многу корисно да се осигурите дека имате доволно амортизирање на и околу вас, така што бебето воопшто да не врши притисок врз вашиот засек“.

– Само 15 проценти од бремените жени ја исполнуваат препорачаната активност на пешачење по 30 минути секој ден – истакнува Бирн, додавајќи дека недостигот на добра физичка кондиција може да го направи закрепнувањето од царски рез многу подолго. Многу лекари велат дека не можете да вежбате шест недели по породувањето, но вистината е дека не можете да правите суперинтензивно кардио. Но, одењето е клучно. Ја помага циркулацијата. Вашиот систем за лимфна дренажа е од клучно значење и нема своја пумпа. Телото треба да биде во движење.

– Царскиот рез често може да предизвика забавен дигестивен систем. Како што истакнува д-р Гајтер, „болката во стомакот не е шега – вториот ден по царскиот рез може да биде многу болно“.

– Веднаш по царски рез и по неколку недели клучно е да се направи нешто што се нарекува „конструктивен одмор“, вели Бирн. Легнете на подот на јога-душек, кренете ги нозете на подлога или кауч, држете ги колената под агол од 90 степени, а рацете испружени. Оваа положба помага при заздравувањето, вели Бирн, „бидејќи го намалува целиот механички стрес во телото. Овозможува ослободување на хронично затегнатите мускули во колковите и долниот дел на грбот“. Одвојте 10 до 15 минути за ова секој ден.

– Многу жени мислат дека не треба да прават Кегелови вежби по царски рез, но Бирн вели дека многу царски резови се прават откако мајката долго време туркала. Затоа Кегеловите вежби треба да станат навика.

Автор: Карина Шиждрак

Извор912

X