Бебе

Во шестата недела од бременоста вашето бебе е големо колку зрно леќа, со должина од темето до опашката помеѓу 2 и 4 милиметри. Неговото срце веќе чука со постојан ритам, околу 150 пати во минута. Оваа фреквенција, двојно побрза од пулсот на возрасен, нема значително да се промени до раѓањето. Оваа недела се формираат и церебралните хемисфери, а можно е дури и снимање на мозочните бранови. Лицето веќе полека се гледа и исцртува: очите, носот, устата и ушите се обликуваат. На телото на бебето, кое е закривено во форма на буквата С, се појавуваат мали пупки од кои ќе се развијат рацете и нозете.

Вашето бебе е тројно зголемено и сега е заштитено со амнионска течност. Иако расте со молскавична брзина, сепак е само со големина на семе од калинка.

Мајка – Рани симптоми на бременост

И покрај овие возбудливи настани во вашето тело, бременоста сè уште не се забележува однадвор. Видливите знаци во оваа фаза сè уште се меѓу раните симптоми на бременоста, вклучувајќи отечени гради, замор и промени во расположението, како и гадење, понекогаш придружено со повраќање.

Ако овие симптоми прават да се чувствувате непријатно, побарајте природни начини да си помогнете. На пример, ѓумбирот е ефикасен против симптомите на бременоста. Можете да пиете чај од ѓумбир или да грицкате зашеќерен корен од ѓумбир. Можеби ќе бидете непријатно изненадени од благото вагинално крвавење, кое всушност е доста честа појава во раната бременост, присутно кај четвртина од бремените жени. Тоа може да се случи во нормална бременост, но понекогаш е и прв знак за спонтан абортус или ектопична бременост.

Затоа, во случај на какво било крвавење, веднаш контактирајте го вашиот гинеколог. Отсуство на менструација, чувствителни гради, мачнина и замор се појавуваат во првите недели од бременоста, најчесто околу 6-тата недела од бременоста.

Извор912

X