Се прашувате како да воспитате оптимистично дете? Децата што ја гледаат чашата половина полна се подобри во справувањето со животните предизвици и посреќни.

Постојат многу причини зошто треба да го поттикнете оптимизмот кај вашите деца, вклучувајќи ги и долгорочните позитивни ефекти врз нивната ментална и физичка благосостојба. Но, како да воспитате оптимист?

Еве неколку совети.

1. Престанете да се жалите

Фокусирањето на негативните мисли и фрустрации е класичен песимизам. Колку повеќе се жалите за проблемите со парите или лошиот ден на работа, толку е поголема веројатноста вашите деца да го научат истото. Наместо тоа, обидете се да разговарате за работи што се позитивни. Обидете се во текот на вечерата да откриете што било најдобро, а што најлошо во текот на денот. Наместо да се жалите, целта е да се фокусирате на позитивното.

2. Имате високи очекувања

Не очекувајте да се случи чудо. Поставете цел и за вас и за вашите деца. На тој начин сите ќе имате придобивки од рутината. Децата нема да развијат оптимистички став освен ако немаат можност да покажат дека се вредни. Обврските што ќе им ги дадете треба да бидат соодветни на нивната возраст бидејќи целта е децата да успеат. Двегодишното дете може да си ги собере играчките, 3-годишнто може да ги стави валканите алишта во кошницата, а 4-годишното може да ги однесе садовите до мијалникот.

3. Охрабрете разумно преземање ризик

Сите се обидуваме да ги заштитиме нашите деца од повреди. Засрамувачки се моментите кога децата паѓаат од лулашките или кога се приклучуваат во спорт што не знаат да го играат, па природно е да сакате да го заштитите детето од вакви ситуации. Но, обесхрабрувањето да не земат учество во некој спорт само затоа што другите деца ќе ја поткопаат нивната самодоверба предизвикува песимизам.

Дозволете му на вашето дете да игра само во дворот или да оди на училишното патување. Со текот на времето, дозволете му да преземе поголеми ризици. Сигурно дека не сакате вашето дете да се плаши да проба нови работи. Ќе сакате да дојде дома и да каже: – Мамо, тато, успеав!

4. Почекајте пред да реагирате

Вашите родителски инстинкти може да предизвикаат огромна контрола. Кога вашето дете се обидува да каже нов збор или му е потребно долго време да ја нареди сложувалката, лесно е да интервенирате. Но, ако му дозволите на вашето дете да ги реши работите без ваша помош, тоа ќе го подобри неговото чувство за постигнување и ќе го направи пооптимистично за она што може да го направи во иднина.

5. Прифатете ја борбата

Децата честопати знаат да кажат: „Лош сум по математика“ или „Не сум паметен“ или „Не можам да нацртам“. За да ги спречите ваквите видови заклучоци, обидете се да ја промените перспективата на вашето дете. За да ги промените неговите мисли на позитивни, добро би било да кажете: „Новите спортови се тешки за учење на почеток“ или „Знам дека не знаеш да го кажеш времето, но ќе научиш“.

6. Бидете реални

Оптимизмот често бара реалистично размислување. На тој начин вашето дете ќе биде подготвено да се соочи со многу работи.912

X