Кога би можеле да погледнете во вашиот стомак, ќе видите темни дамки на главата на бебето каде што се очите, две дупки каде е носот, а устата и ушите почнуваат да се формираат. Мозокот исто така интензивно се развива: секоја минута во него се формираат 100 илјади нови нервни клетки.

Во седмата недела од бременоста вашето бебе е големо како зрно боровинка, или гума за молив, речиси половина сантиметар. Технички е во фаза на ембрион и има мала опашка, која наскоро целосно ќе исчезне. Дел од идното црево се претвора во папочна врвца, со јасно одвоени крвни садови кои ќе доставуваат кислород и хранливи материи до бебето.

Рацете и нозете, кои минатата недела изгледале како пупки, сега полека се издолжуваат, а нивната форма наликува на мали весла или лопатки. Бебето веќе почнува да се движи, прави мали спазматични движења, но тоа нема да можете да го почувствувате пред четвртиот месец од бременоста.

Мајка – Промени во вашиот стомак

Заедно со бебето расте и вашата матка, која е речиси двојно зголемена во последните пет недели. Можно е веќе да сте почнале да добивате тежина во бременоста и да ве стегаат панталоните. Иако сè уште не ви е потребна трудничка облека, можеби ќе се чувствувате поудобно во полежерна облека. Поради зголемувањето на матката, може да се чувствувате како стомакот да ви е постојано полн, па нема да ви се јаде, а за тоа би можела да придонесе и таканаречената утринска мачнина, која во реалноста често трае цел ден. Гадење и повраќање може да се појават во секое време од денот, така што терминот „утринска мачнина“ е делумно погрешен. Дури и кога гадењето не предизвикува желба за повраќање, може да биде крајно непријатно и навистина исцрпувачко.

Сè почесто брзање во тоалет

Исто така, можно е веќе да морате да мокрите почесто од вообичаено поради зголемувањето на волуменот на крвта и дополнителната течност што се обработува во бубрезите. Во овој момент имате околу 10 проценти повеќе крв отколку пред бременоста, а до крајот ќе биде дури 40-45 проценти повеќе, за да ги задоволите потребите на вашето дете. Исто така, матката ќе врши сѐ поголем притисок врз мочниот меур, а за разлика од утринските мачнини, кои обично престануваат до крајот на првото тримесечје, зголемената потреба за мокрење само ќе се зголемува за време на бременоста. Со оглед на тоа што кожата се менува и во текот на бременоста, сега би можел да се појави и добро познатиот „бременски сјај“, но не е невообичаено кожата да реагира на хормоните за бременост со воспаление и други проблеми.

Извор912

X