Воспитувањето на детето е сложена и тешка задача, а воспитувањето неколку деца одеднаш го прави процесот уште покомплициран. Не само што треба да изградиме доверлив однос со секое дете, туку треба да им помогнеме да имаат добри односи едни со други. За жал, понекогаш фразите што ги изговараме како родители можат да доведат до конфликт.

Ви пренесуваме неколку реченици кои се штетни и подобро е да не ги користите при воспитувањето деца ако сакате да спречите конфликт и ривалство помеѓу браќата и сестрите.

Земи го брат ти/сестра ти како пример

Можеби ќе откриете дека споредбата со другите деца е голема мотивација. Но, она што детето го слуша е дека повеќе го сакате неговиот брат или сестра или дека тоа е полошо. Ова создава чувство на завист, што може да доведе до проблеми со самодовербата на долг рок.

Грижи се за твојот помал брат/сестра

Се препорачува постарите деца да се грижат за помладите, но само кога има значителна разлика во возраста. Постаро дете не може целосно да ги замени родителите. Идеално, грижата за помалиот брат или сестра треба да доаѓа од детето, како израз на неговата љубов.

Треба да го/ја сакаш

Ново бебе во семејството може да биде извор на стрес за постаро дете. Кај него може да се јави љубомора. Напорите да се натера постарото дете да го сака помало може само да го зголемат чувството на одбивност. Многу подобра опција е да го испланирате времето што ќе му го посветите исклучиво на постарото дете.

Постар си, биди попаметен

Принудувањето на постарото дете да направи отстапки заради помалото може да го наруши односот меѓу децата, но и да предизвика лични проблеми кај постарото дете. Поради обемот на работа и постојаниот притисок, тоа може да прерасне во вознемирен перфекционист, кој секогаш ќе бара одобрување и ќе му биде тешко да изгради пријателски односи.

Кој ќе биде прв

Без разлика дали станува збор за капење или кој прв ќе се качи во автомобилот, оваа фраза отворено предизвикува конкуренција кај децата. Секогаш ќе ставите едно дете во неповолна положба. Конкуренцијата не е игра за децата, а емоциите предизвикани од победа или пораз се доста силни. Затоа е посоодветно да се воспитуваат децата така што ќе ги научиме дека се тим, а не натпреварувачи. Ја преземате улогата на третиот играч што губи.

Престани да се лутиш

Кога го спречуваме детето да изрази емоции, ја влошуваме ситуацијата. Наместо да ги спречувате децата да се лутат или плачат, слушајте ги, кажете им дека нивните чувства се нормални и помогнете им да ги разберат работите.

Еднакво ве сакам

Фразата „Ве сакам еднакво“ нагласува дека ниту едно дете не е повеќе сакано. Подобро е да ги фалите талентите на секое дете. Така и двајцата ќе чувствувате дека се вредни и скапоцени.

Извор912

X