Вашето дете низ годините брзо ќе се менува и ќе расте, ќе учи вештини и ќе може да комуницира со светот на нови и различни начини. Овој процес е познат како развој и опфаќа неколку области, како когнитивен развој, физички развој, јазични вештини и социјален развој.


Под когнитивен развој поразбираме когнитивни способности, како што се размислување и расудување за работите, стекнување знаење и способност да обработува информации. Родителите забележуваат големи скокови во периодот на когнитивен развој.
Физичкиот развој е, всушност, растот на детето и фините моторни вештини кои ги совладува. Промените тука нема да бидат толку изразени како што е тоа додека детето е доенче, но на возраст од 1 до 3 години ќе увидите многу скокови и граници.

Јазичните вештини се уште еден значаен аспект на развојот на детето. Од 12 до 36 месеци малите деца обично користат по неколку збора за поврзување слики и предмети за како што се развиваат, да почнат да кажуваат комплетни реченици и да комуницираат со посложени мисли и идеи.

Во социјалниот развој се вклучува способноста на детето да учи и да се приспособува на општествените норми, да укажува на потребите, да бара помош, да комуницира и игра соодветно со својата возрасна група и истовремено да стекне независност и чувство за себе.
Сите деца се различни и учат и се развиваат на свој начин, иако постојат рамки во нормалниот развој кои децата ги постигнуваат во слични возрасти и фази.
Секој родител се залага за правилен раст и развој на своето дете. Во оваа млада возраст многу работи можат да влијаат врз растот и развојот на детето и во позитивна и во негативна смисла.

Кои се главни фактори што може да влијаат врз развојот?

Исхраната: Според Американската академија за педијатрија, детето треба да јаде 3 оброци на ден и една или 2 закуски секој ден, кои се разновидни, составени од протеини, јаглехидрати и масти вклучувајќи овошје, зеленчук, месо и цели зрна. Неизбалансирана исхрана може да доведе до спречување на физичкиот и когнитивниот развој, да предизвика проблеми со дебелина и со забите.

Безбедна средина: Растењето во безбедна заедница и дом е круцијално за поддршка на детскиот емотивен и социјален развој и здравје. Фактори на ризик што потенцијално може да доведат до доцнење во развојот на детето се мајка која страда од депресија или има други проблеми во менталното здравје, насилство во домот, злоупотреба на дроги или живеење под стандардните услови за живот. Доста важен е и изборот кој ќе се грижи за децата кога родителите се на работа. Изборот на дадилка или предучилишна установа е од клучно значење за правилен развој на децата.

Игра и интеракција: За да можат малите деца да учат и да се развиваат, важно е со нив да се комуницира на љубезен и грижлив начин и да им се обезбедат можности за истражување, создавање и играње. Ова ќе осигури дека детето правилно ќе ги развие своите когнитивни вештини и фини моторни вештини. Важно е родителите да комуницираат со своите мали деца. Зборувајќи со нив, играјќи и охрабрувајќи ги, им помагаа да се развијат емотивно и социјално. Дополнително се влијае и на јазичните вештини.

Спиење: Добриот сон директно влијае врз развојот на детето, на мали деца им треба 11 до 14 часа сон секој ден, вклучително и со преспивањата во текот на денот, зависно од возраста на детето. Сепак, не е невообичаено детето да има проблеми со спиењето, дури и кога спие добро како новороденче. Како што детето станува посвесно за неговата околина, ноќните стравови, кошмари, вознемиреност, желба да биде понезависно и способноста да стане од кревет без помош на родител, можат да придонесат за тешкотии во спиењето, но тоа е од клучно значење за работа со вашето дете да се осигури дека е доволно спиење.
Здравје: Нормалниот развој на детето може да биде попречен од медицински проблеми, вклучувајќи хронични или други сериозни болести кои го одложуваат физичкиот развој; повеќе болнички престои за сериозни болести може да го попречат социјалниот развој; а оштетувањето на слухот или видот може да влијае врз социјалниот развој.

Како се следи развојот?

Не сите деца се развиваат со иста стапка, но постојат одредени пресвртници што лекарите очекуваат да ги видат во одредена временска рамка. Педијатрите ќе го набљудуваат напредокот на вашето дете при редовните посети, како што се прегледи кај вашиот лекар кога вашето дете не е болно или вакцини, што обично се случува на 12 месеци, 18 месеци, 24 месеци и 36 месеци. За да го откриете развојот на вашето дете, вашиот педијатар ќе поставува прашања за тоа како вашето дете игра, се движи, комуницира со други, зборува, одговара на прашања или насоки, како и прашања за независно однесување, како што се хранење или облекување. Многу педијатри го користат Прашалникот за векови и фази, широко користена скрининг-алатка за деца од раѓање до возраст од 6 години.

Во Соединетите Американски Држави околу 13 проценти од децата на возраст од 3 до 17 години имаат развојна или попреченост во однесувањето, како што се аутизам, интелектуална попреченост и дефицит на внимание. Освен тоа, многу деца почнуваат подоцна да зборуваат. Колку порано овие одложувања во развојот се идентификувани, толку побрзо детето може да биде поддржано со услуги за рана интервенција. Услугите за рана интервенција се специјални за бебиња и мали деца и можат да помогнат детето да направи значителни подобрувања во развојните вештини. Овие услуги вклучуваат терапии кои му помагаат на детето да научи да комуницира со другите, да оди, да разговара, да развива соодветни одговори на сензорни стимули и многу повеќе.

Ако сте загрижени за развојот на вашето дете, имајте на ум дека децата се развиваат на различни чекори и, исто како и возрасните, секое дете има некои вештини кои се посилни од другите. Сепак, исто така, важно е да не се игнорираат предупредувачките знаци. Прво, консултирајте се со педијатарот на вашето дете ако имате какви било проблеми, тој ќе знае точно како и каде да ве упати, за да се поддржи и унапреди нормалниот раст и развој на детето.


Автор: д-р Катерина Стојменовиќ, спец. по семејна медицина

ПЗУ Д-р Наташа Симоновска912

X