Ако сте бремени, вие сте во центарот на вниманието на случајните минувачи, познајниците сакаат да ви го допрат стомакот, кажуваат секакви работи и имаат совети за вас, а некои од пријателите и членовите на семејството кажуваат реченици кои воопшто не се пријатни.

Многу од овие коментари станаа толку чести што повеќето луѓе ги сметаат за безопасни, иако всушност се далеку од тоа. Дури и ако се кажани со најдобра намера, без размислување, на шега или само колку да се каже нешто, сите овие навидум невини прашања и забелешки не се културни и можат многу да ги изнервираат трудниците. И што е најважно, не знаете како да реагирате на нив и можете да се расплачете поради секоја ситница.

Еве 11 работи што никогаш не треба да ѝ ги кажете на трудница – ако сте биле бремени, сигурно се сеќавате на некои од нив:

„Изгледаш уморно“

Гадење, повраќање, несоница, вртоглавица… Списокот продолжува. Бременоста може да биде исцрпувачка за идната мајка и никој не треба да ја потсетува на тоа.

„Дали го планиравте ова?“

Ова е премногу лична и приватна одлука – не треба да навлегувате во неа.

„О, толку си голема!

Ова дефинитивно не треба да го слушне некој што навистина не знае што да прави со своето ново и големо тело, како и растеглива кожа која чеша. Не бројте ги килограмите и не потсетувајте ја трудницата за отоците со кои се соочува. Генерално, сите коментари за големината или обликот на телото на трудницата се погрешни.

„Со таков стомак сигурно ти е тешко…“

„Ох, не си здебелена!“

Површински звучи како комплимент. Трудниците веќе се вознемирени поради сѐ што им се случува и поради состојбата на бебето, па ваквиот коментар само додава вознемиреност и неизвесност. Што ако нешто не е во ред и детето расте бавно?

„Дали носиш близнаци? Знаеш дека понекогаш грешат?“

Ова не е шега, туку навестување дека големината на вашиот стомак е за две бебиња. И тогаш има уште една посуптилна „шега“ – тоа имплицира дека дури и ако ултразвукот покажал еден фетус, не треба да се опуштите.

„Изгледаш како да ќе се породиш“

„Триењето на трудничкиот стомак е среќа!“

Оној што го кажува ова, го трие стомакот на трудницата без да праша. Тотален странец или едвај позната личност го допира вашиот стомак и без ваша дозвола го милува прилично забележливо неколку пати, чисто за своја корист. Ова може да биде непријатно за трудницата.

„Дали ќе се породиш природно? Дали планираш да доиш?“

Ако некој близок постави такво лично прашање, тоа е една работа. Но ако тоа доаѓа од личност која едвај ја познавате, тогаш звучи како поради некоја причина да сака однапред да ве осуди за одлуките што ќе треба да ги донесете и за изборите што ќе треба да ги направите, за време и по породувањето. Или можеби сака да даде несакани совети или да зборува за сопственото искуство… Во секој случај, поставувањето вакво прашање е нетактично.

„Можеби не треба да ти го кажам ова затоа што си бремена…“

Можеби не е потребно. Особено ако планирате да ја надополните оваа почетна реченица со хорор-приказна за времето кога сте се породиле без ублажување на болката, или за времето кога сте биле шиени за време на породувањето и едвај сте можеле да се движите.

„Леле, колку си храбра!“

Ова е уште еден пример за комплимент чие вистинско значење не е веднаш разбрано. Кој не би сакал да го нарекуваат храбар? Но, она што навистина значи е дека со раѓањето на второто дете, на пример, преземате неподнослив товар за кој е потребна голема храброст.

Ако го смените прашањето, воопшто нема да звучи толку симпатично: „Зошто реши да имаш уште едно? Зарем веќе немаш две?“

Што е убаво и пријатно да ѝ се каже на трудница:

-Изгледаш прекрасно!
-Како можам да ти помогнам?
-Дали ти треба нешто?
-Како се чувствуваш за доаѓањето на бебето?
-Мојата внука работи како бебиситерка, јави ми се ако ти треба нејзиниот телефонски број.
-Имам некои нови работи што моите деца не ги користеле, ако ти требаат, извести ме.
-Блескаш!

Автор: Теодора Антиќ

Извор912

X