Кога ќе се сетам на најстресниот дел од нашето патување со аутизам, недоразбирањата со оние што ни беа блиски, се рангирани прилично високо. Се сеќавам на големиот притисок да присуствувам на семејни настани, но имав грутка во стомакот бидејќи дури и како бебе, беа многу тешки за мојот син. Големите собири за него беа премногу стимулирачки.

Во тоа време сè уште немавме дијагноза, но почувствував нешто што ми го кажуваше интуицијата како мајка. Честопати чувствував како луѓето да се вознемируваат со нас или да не го разбираат нашиот избор. Кога би можела да се вратам назад и да сменам нешто во врска со почетокот на нашето искуство со аутизмот, би сакала луѓето да не беа толку тешки со нас. Посакувам да имавме повеќе простор за да се движиме по нашиот пат. Всушност, сè што навистина сакав да слушнам беше: „Полека. Ние те сакаме. Го сакаме. Направете го она што е најлесно за вашето семејство“.

Верувам дека луѓето се инхерентно добри и сите погрешни чекори при справувањето со аутизмот доаѓаат од луѓе кои имаат добра намера, кои едноставно не се сигурни што прават или што кажуваат. Ако не сте сигурни што да кажете или да направите, па дури и како да комуницирате со семејство или дете со аутизам, еве неколку совети од мајка на дете со аутизам.

Имајте разбирање за она што не сте го доживеале

Можеби изгледа чудно што не присуствуваме на големи семејни настани или ги одбиваме поканите за состаноци за играње. Не сакаме да бидеме асоцијални – едноставно понекогаш нашиот син не може да се справи со одредени ситуации. Местата за него може да бидат премногу бучни и премногу стимулирачки. Можеби не сте го доживеале ова со вашите сопствени деца, но имајте емпатија.

Прашувајте

Ако сте љубопитни за нешто, во ред е да прашате. Можеби го забележавте моето момче како ги покрива ушите и се прашувате зошто. Можеби навистина сакате да ни помогнете. Затоа, не срамете се да прашате.

Дајте ни до знаење дека го сакате нашето дете

Тешко е чувството дека вашето дете е различно од другите или да го гледате како се обидува да напредува во свет што не е создаден за него. Моите другарки секогаш ми кажуваат колку го сакаат мојот син и нивната непоколеблива љубов ме натера да се чувствувам удобно да ризикувам кога сум со нив.

Бидете внимателни со коментарите

Ова е незгодно затоа што знам дека често луѓето едноставно не знаат што да кажат. На пример, мојот син беше на терапија наречена „Терапевтско слушање“, која вклучуваше носење големи слушалки одреден период од денот. Се сеќавам дека еден постар сосед коментираше: „Море колку си разгален со тие фенси-слушалки“. Боли. Додека за нашиот сосед тоа беше невин коментар, за нас беше многу повеќе.

Бидете трпеливи: и со нас и со нашето дете

Не ни беше даден прирачник при раѓањето. Специфичната ситуација на моето семејство не доаѓаше со упатства. Ние го сакаме толку многу и во основата на сè што правиме, целото наше семејство се труди толку многу за него. Ако ги одбиеме поканите, пропуштиме настани или немаме родителски стил каков што имате вие, ве молиме разберете и имајте трпение. Родителите како нас даваат сè од себе. Понекогаш се чувствуваме како да сме под микроскоп. Бидете трпеливи и нежни со нас додека се движиме по оваа нова и непозната патека на животот за кој не бевме подготвени.

Честопати тоа се мали моменти кои оставаат најдлабоки впечатоци на луѓето во ранливо време. Се сеќавам дека кумата на мојот син беше толку смирена со сè што тој правеше. Во ред беше ако тој беше тивок и во ред беше ако сакаше да си игра со нејзините деца. Овој безбеден простор стана безбедно засолниште за целото мое семејство и му овозможи простор во кој тој можеше да расте и да напредува. Местата во кои се чувствував најудобно беа места каде што чувствував дека мојот син едноставно може да биде прифатен како таков и нема потреба да го менува своето однесување за да одговара на одреден калап. Најдоброто нешто што можете да го направите за оние што ги сакате е да ги прифатите такви какви што се и да ги сакате такви какви што се – со или без дијагноза на аутизам.

Извор912

X