Иако знаеме дека децата и бебињата генерално многу полесно се борат со коронавирусот отколку возрасните, бидејќи има сè повеќе заразени луѓе, настануваат и потешки клинички слики кај нив.

За разлика од лани, кога децата претежно поминуваа без никакви симптоми, сега вирусот е позаразен и имаме повеќе случаи кај децата, посочува д-р Снежана Рсовац, педијатар, пулмолог и шеф на интензивна нега на Универзитетската детска клиника во Тиршова за РТС.

– Поголем е приливот на деца што доаѓаат на преглед, најчесто со температура. Порано имаше асимптоматски случаи. За среќа, повеќето од нив оздравуваат за една недела, но колку е поголем бројот на заразени, толку се зголемуваат шансите за потешки случаи – нагласи докторката.

– Овој вирус е респираторен, но има сложен начин на дејствување, а доведува и до воспаление на крвните садови. Има промени во крвните садови во белите дробови и тешки клинички слики – вели д-р Рсовац.

Таа додаде дека потешките клинички слики обично се јавуваат кај деца што имаат хронични заболувања, како што се бубрежни заболувања, или кои имале кардиохируршки зафат. Потоа, ковид-19 е потежок за дебели деца и деца со дијабетес.

Многу родители се прашуваат кога е време да го однесат детето на лекар, а докторот нагласува дека температурата е првиот сигнал. Кога станува збор за бебиња и имаат температура, треба да се однесат на лекар истиот ден. Во врска со вакцинацијата на децата го објасни односот на стручните лица.

– Препораката на педијатарот е децата што наполниле 12 години да се вакцинираат со „Фајзер“. Во Америка таа е за деца над 6 години. Сите деца можат да ја примат вакцината – рече таа.

Извор912

X