Новата учебна година донесе со себе многу работи, вклучително и враќањето на родителските вајбер-групи. Многу родители си ја чешаат главата при самата помисла на бескрајните дискусии, коментари, звуци на известувања во текот на ноќта додека не ги исклучат известувањата од групата на неколку часа, неколку дена или засекогаш. Сепак, вајбер-групите имаат своја добра и корисна цел, поради што остануваме во нив.

За да ја задржиме нивната основна функција, пред сè, полесниот проток на корисни информации и да го направиме нашето присуство во овие групи попријатно, важно е да следиме одредени правила:

Одговорете САМО кога некој ќе ве праша нешто

„Нека се јават родителите чии деца ќе посетуваат граѓанско образование“.

Во случај вашето дете да посетува етика на религии, нема потреба да одговарате и непотребно да ја натрупувате групата. Ист е случајот ако некој од родителите праша дали некој видел сина јакна… Дваесет одговори „не“ ќе ја поплават групата, па веќе нема да знаеме кое е прашањето. Идентификувајте ги прашањата што се однесуваат на вас и одговорете само на нив.

Прашајте конкретно и само ако се работи за целото одделение или за мнозинството од групата

За прашања во врска со вашето дете, го имате на располагање бројот на наставникот и индивидуалните разговори. Матичната вајбер-група служи за размена на информации во врска со ЦЕЛИОТ клас или поголем број ученици. Се разбира, постојат исклучоци, кога одредена ситуација подоцна може да се однесува на некој друг и да стане правило. Поставувајте конкретни прашања, на пример: „Во колку часот децата завршуваат со настава?“ наместо: „Што утре?“

Користете анкета

Анкетата е исклучително корисна алатка затоа што го намалува бројот на различни одговори кои ќе ја преплават групата, а со многу различни одговори, како „Јас сум за, сепак би сакал вака, и мислам така“ — никогаш нема да има решение и нема да добиете слика за тоа што мнозинството од групата мисли.

Користете лајк наместо коментар

До секој одговор и коментар во групата има срце кое при кликнување станува виолетово и значи дека се согласувате со коментарот или ви се допаѓа тоа што некој го пратил или напишал. На пример, кога наставникот ќе испрати фотографија или видео од деца, доволно е лајк. Нема потреба од коментари од типот: „Ох, прекрасно, супер се, навистина се слатки“ и слично. Секако, доколку сакате дополнително да го пофалите трудот на наставникот, пишете му директно.

Не пишувајте ништо по 20 часот

Секој може да ја исклучи групата, тоа не е спорно. Но, некои родители претпочитаат да го слушаат звукот, па не мора да проверуваат повеќе пати во текот на денот за да видат дали пристигнала некоја нова информација.

Водете сметка дека тоа може да биде и мајката која моментално го заспива бебето. На крајот на краиштата, не е учтиво да им пишувате на луѓе со кои не сте блиски и не ги знаете нивните навики во несоодветно време.

Не повикувајте никого јавно

„Милош денеска го навреди моето дете и само да знаете нема да дозволам таква дрскост“.

За какви било проблеми на училиште, расправии, насилство, постои процедура и начин на нивно решавање. Не знаете што се крие зад настанот, ниту како се чувствува мајката чие дете предизвикало проблем. Други родители, исто така неуки за настанот, можат да ги толкуваат ваквите пораки на илјада погрешни начини. Неретко се гледаат остри критики кон наставниците, воспитувачите во групите, што создава непријатност во целата група. Сите проблематични ситуации се решаваат според процедурите, во индивидуални разговори и сè што сакате да ѝ кажете на една личност, без разлика дали тоа е наставник или некој од родителите – решете го надвор од родителската група.

Не очекувајте наставникот веднаш да одговори

Не е работа на наставникот да им биде достапен на родителите 24/7. Ќе одговори штом има можност, но под услов да го види прашањето, па затоа е важно групата да не се преплавува со небитни коментари и дополнителни прашања.

Не споделувајте несоодветна содржина

Вајбер-групата на родители не е место за ваша реклама, ниту за прашања и содржини кои немаат врска со училиштето. Кога споделувате фотографии, видеа и други датотеки, внимавајте да не се премногу големи или премногу.

Проверете дали она што ве интересира е веќе напишано во групата

Нема потреба да ги поставуваме истите прашања во групата, ниту да се преоптоваруваме со истите одговори. Проверете – одговорот што го барате можеби веќе постои. Користете ја лупата во горниот десен агол за да пребарувате по клучни зборови.

Бидете љубезни и пристојни

Во одделението, со вашето дете одат различни деца кои имаат различни родители. Се разликуваме по образование, писменост, култура, религија, интереси и многу повеќе. Но, сепак сме заедно, сите со иста цел и иста желба – образованието на нашите деца. Да се ​​почитуваме и во живо и во вајбер-групата.

Избегнувајте да пишувате со големи букви, да употребувате несоодветен вокабулар, расправии, караници, особено навредливи. Користете пристојни зборови и реченици, токму такви какви што би сакале вашето дете утре да чита и да пишува во своите групи на социјалните мрежи.

Заедно создаваме средина која треба да биде убава, корисна и пријатна. Ова важи и за вајбер-групите.

Извор912

X