Не добивте менструација и домашниот тест излезе позитивен? Вие сте бремени! Откако ќе уживате во ова знаење и ќе ја споделите радосната вест со вашите најблиски, можете да го контактирате вашиот гинеколог, кој најверојатно ќе ви го закаже првиот преглед помеѓу 6. и 8. недела од бременоста.

Бебе – ембрионска фаза

Иако можеби штотуку дознавте дека сте бремени, според официјалниот начин на пресметување (од првиот ден на последното менструално крвавење) веќе сте во петтата недела од бременоста. Во реалноста, вашето бебе е старо околу три недели и е со големина на зрно бибер, или околу 1,25 милиметри долго од темето до опашката. Ембрионот сега повеќе личи на полноглавец отколку на човек. Се состои од три слоја од кои органите на бебето веќе почнале да се развиваат. Од горниот слој, или ектодермот, ќе се развијат кожата, периферниот и централниот нервен систем, очите, внатрешното уво и сврзното ткиво. Средниот слој на клетки, мезодермот, ќе го формира срцето и циркулаторниот систем, како и коските, мускулите, бубрезите и репродуктивните органи. Внатрешниот слој на клетки, односно ендодермот, ќе ги формира белите дробови, цревата и уринарниот систем, како и тироидната жлезда, црниот дроб и панкреасот. До крајот на неделата, срцето на бебето ќе почне да чука, што може да се види со помош на ултразвук.

Веќе е во процес создавањето на мозокот, ‘рбетниот мозок и крвните садови.

Мајка – дознајте ги првите симптоми на бременоста

Ако веќе не сте ги знаеле, сега веројатно ќе почнете да забележувате некои од раните симптоми на бременоста, како што се оток и осетливост на градите, абдоминална надуеност, гадење, почеста потреба за мокрење, замор или дури и исцрпеност и зголемена чувствителност на мириси и вкусови. Бременоста често доаѓа со интензивни промени во расположението, поврзани со интензивни хормонални промени. Некои жени доживуваат и депресија во бременоста, која е исто толку честа како и постпородилната депресија и често бара стручна помош.

Ако сте пушеле, користете ја бременоста како врвен поттик за откажување. Истото важи и за алкохолот и дрогата, како и за лошите навики во исхраната и сите други нездрави навики. Несоодветен внес на фолна киселина пред зачнувањето и во текот на првите 12 недели од бременоста доведува до дефекти на невралната туба кај фетусот. Фолната киселина придонесува за раст на мајчиното ткиво за време на бременоста и за нормална синтеза на аминокиселини и нормално формирање на крв.

Извор912

X