Атопискиот дерматитис (егзема) е најчеста хронична воспалителна болест на кожата кај децата, а специјалистот дерматовенеролог Дора Мадираца Гласовиќ тврди дека се јавува кај околу 20 проценти од детската популација. Се карактеризира со сувост и воспалителни промени на кожата со различен интензитет и чешање.

„Најчесто се јавува во раното детство, а кај повеќето пациенти симптомите исчезнуваат до пубертетот. Клиничката слика зависи од возраста на пациентот. Во детството, односно до две години, промените на кожата се присутни на скалпот, образите, горниот дел од телото и надворешните страни на екстремитетите“, објаснува таа.

Првите симптоми на атописки дерматитис

Заедно со црвенилото, во најголем број случаи доаѓа и до навлажнување на кожата и формирање красти. На возраст од две до 12 години децата развиваат типични суви воспалителни промени во наборите на големите зглобови, особено на вратот, лактите, зглобовите, колената и глуждовите.

Во адолесценцијата и зрелоста, промените во наборите сè уште се присутни, заедно со појавата на промени во очните капаци, дорзумот на рацете и стапалата. На прашањето што предизвикува појава на атописки дерматитис, д-р Мадираца Гласовиќ нагласува дека причините можат да бидат различни.

Причината за атописки дерматитис е мултифакторна и сложена. Постои генетска предиспозиција за развој на болеста, а најчесто тоа е мутација на генот за филагрин, кој е главен структурен протеин на површинскиот слој на кожата и неопходен за функцијата на кожната бариера.

„Поради недостиг на овој протеин, доаѓа до зголемено губење на трансепидермалната вода, поизразена сувост на кожата и слабеење на нејзината заштитна улога. На тој начин ослабената кожна бариера го олеснува преминувањето на надразнувачи, микроорганизми и алергени, што може да доведе до развој на алергиски реакции и инфекција“, објаснува таа.

До влошување на атопискиот дерматитис може да доведат повеќе фактори како што се надразнувачи, облека од волна, синтетички и вештачки материјали, сув воздух, зголемено потење, несоодветни производи за нега на кожата или инфекции, додава дерматологот.

Како да се негува атописката кожа на детето?

Правилната дневна нега е основа на терапијата со атописки дерматитис. Како што нагласува д-р Мадираца Гласовиќ, се препорачува употреба на неутрални омекнувачки препарати, кремови или лосиони кои ја враќаат оштетената кожна бариера и го намалуваат чувството на чешање, како и капење или туширање со гелови базирани на масла или синдет (синтетички детергент).

Тие не треба да содржат сапуни, вештачки бои и мириси. Капењето треба да биде кратко, односно пет до десет минути, во млака вода. Веднаш по капењето, на сè уште влажна кожа, треба да се нанесе омекнувачки производ за нега.

Извор912

X