Во март 2007 година Шпанија воведе национална политика со која повеќето нови татковци добиваат две недели целосно платено породилно отсуство. Политиката се покажа како исклучително популарна – 55 отсто од мажите што ги исполнувале условите во првата година го искористиле породилното. Износот на породилно беше двојно зголемен во 2017 година, а во 2018 година беше зголемен од две на пет недели, со дополнителни очекувања да се зголеми до 2021 година.

Економистите што ги проучувале ефектите од политиката од 2007 година анализирале што им се случило на семејствата што имале деца пред да почне и откако почна програмата, и откриле разлики во резултатите.

Неочекувано, истражувачите исто така откриле дека во иднина семејствата што исполнувале услови за татковско отсуство имаат помали шанси да имаат повеќе деца. Две години подоцна, родителите кои ги исполнувале условите за новововедената програма имале 7 до 15 отсто помала веројатност да имаат уште едно дете од родителите што го пропуштиле правото на породилно. Дури и по шест години, родителите што имале право на породилно отсуство и понатаму имаат помала веројатност повторно да имаат дете.

По воведувањето на породилното отсуство за татковците, истражувањата спроведени на Шпанците на возраст од 21 до 40 години покажале дека тие посакуваат помалку деца од претходно.

Истовремено, жените почнале да покажуваат желба за поголеми семејства – можеби знак дека повеќе деца значат порамноправна рамнотежа на обврските во домот.

Како што истакнуваат истражувачите, невозможно е да се извлечат убедливи заклучоци од ова набљудување на единствени податоци во една земја. Корелацијата не е причинско-последична врска и можно е другите фактори да влијаат повеќе.912

X