Оптимизмот е клучна вештина за среќа, здравје и успех, особини што повеќето родители ги посакуваат за своите деца. Но, како родители, како да ги поставиме темелите за нашите деца да имаат оптимистичен поглед?

Додека некои студии покажуваат дека оптимистичните особини генетски се пренесуваат, општо е прифатено дека нашата околина игра голема улога. Бебињата се природни оптимисти во извесна смисла, бидејќи тие доаѓаат на овој свет непристрасни и недопрени од општествените очекувања и влијание.

Животното искуство и врската родител-дете ја поставуваат основата за начинот на размислување на детето. Врз основа на овие фактори, децата формираат интернализиран работен модел за тоа како тие комуницираат со себе, со другите и со светот. Тие почнуваат да ја гледаат чашата како полуполна или полупразна, а нивниот внатрешен самоговор го одразува нивниот оптимизам или песимизам.

Ние, родителите, имаме возбудлива улога во сето ова. Можеме да помогнеме да го негуваме розовиот поглед на нашите деца за да станат реални оптимисти, критички мислители и издржливи луѓе. Сето ова се прави преку малите моменти, а не големи гестови, што го прави остварливо за нас родителите кои веќе се справуваме со сите работи за воспитување дете.

Што значи да се воспитаат оптимистични деца?

Пред да зборуваме за алатки, да зборуваме за тоа што значи да се биде оптимист. Оптимистички став е кога ја гледаме позитивната страна на нештата и чувствуваме дека животот на крајот ќе испадне добро. Кога ќе се појават предизвици, оптимистите веруваат дека можат и дека ќе ги надминат. „Реалистичен оптимист“ не ги игнорира проблемите и не се преправа дека животот е совршен. Предизвиците и тешките чувства се дел од развојот на нашето дете и дел од тоа да се биде човек.

Песимистички став е кога очекуваме да се случат лоши работи.

Како да воспитате оптимистичко дете?

Управувајте со очекувањата

Имајте на ум дека децата од две до седум години имаат тешкотија да се справат со фрустрацијата и разочарувањето и се борат да управуваат со нивните импулси, така што може да ги видите емоциите проследени со драматично однесување кога работите не одат според она како што тие сакаат. Бидете сигурни, ова не значи дека одгледувате песимистичко дете.

Забележете ги тенденциите на вашето дете

Овој чекор бара набљудување бидејќи набљудувањето не е осудувачко. Кога стануваме љубопитни за тоа како нашите деца реагираат на животот, подобро можеме да ги запознаеме таму каде што се и да станеме љубопитни и креативни со алатките.

Негувајте начин на размислување што овозможува растење

Размислувањето за раст ја нагласува идејата дека едно лице може да научи или да ги подобри вештините и особините со текот на времето со напор и практика. Еден начин да се прифати начинот на размислување за раст кај децата е родителите да се фокусираат и да го пофалат нивниот напор за резултатот. Кога децата слушаат одговори кои го фалат она што го направиле, а не колку напорно работеле, тоа ја отсликува евалуацијата и тие честопати чувствуваат притисок да го постигнат тој успех. Ако го пофалите трудот што вашето дете го вложило, тоа ќе се чувствува гордо.

Научете ги децата на емоционална интелигенција

Како реагираме на нашите деца во различни фази во криза, дава можност детето да изгради оптимизам и издржливост. Замислете го вашето дете во највознемирената состојба. Еве неколку начини како да им помогнете на вашите деца да изградат емоционална интелигенција.

Кога седиме со нашите деца во нивниот гнев, фрустрација, разочарување или тага, без да се обидуваме да ги брзаме кон попријатно искуство, како среќно или смирено, тие градат толеранција на стрес. Комуницирајте физичка и емоционална безбедност со говорот на телото и тонот, како што се клекнување и нудење: „Безбеден си“.

Кога ги потврдуваме и сочувствуваме со емоциите на нашето дете, тие развиваат вештини за емоционална регулација и ја сфаќаат непостојаноста на чувствата и искуствата.

Кога нашето дете се смирува и ние работиме на креативно решавање на проблемите, тоа учи да размислува.

Спречете негативен говор

Сите ние имаме вродена пристрасност кон негативноста, која нашите предци ја користеле за да преживеат. Во денешниот свет ги немаме истите закани како порано, но негативните настани и чувства сè уште имаат поголемо влијание врз нашата психолошка состојба отколку позитивните. Ова започнува кај бебињата бидејќи тие доживуваат поголеми реакции на мозокот на негативни стимули. Оваа пристрасност влијае врз тоа како размислуваме, реагираме и чувствуваме.

Еден начин да го спречите негативниот самоговор на вашето дете е да му поставувате прашања кои гледаат на добрата страна: „Што добро направи денес на училиште?“ „Што можеш да направиш оваа недела за да се чувствуваш подготвен за тестот по математика?“ и слично.

Извор912

X