Родителството е исцрпувачко, нели мајки? Знам дека тоа е она што сме го сакале, но сепак – некогаш е претешко. Не само што сме одговорни за задоволување на основните потреби на нашите деца, туку ја носиме и тежината на нивното негување и поттикнување на нивната независност. Тоа е прилично голема работа, па честопати се фаќаме себеси како ги носиме повеќето (а понекогаш и сите) одлуки во нивниот живот. Но, постојат некои одлуки што не треба да ги носите за вашите деца.

Некои од изборите што ги правиме за нив влијаат подолго. Тие можат да испратат поголема порака што ја поткопува способноста на нашите деца да расудуваат, да распознаваат и да се наметнуваат себеси. Еве 4 одлуки што не треба да ги носите за вашите деца:

Колку да јадат

Ова не се однесува на тоа што да се јаде. Се разбира, треба да се погрижиме нашите деца да јадат избалансирани оброци и да не јадат „глупости“ за појадок, ручек и вечера. Она што не треба да го правиме е да им диктираме колку да јадат. Треба да ги оставиме нашите деца да одлучат колку се гладни и да ги оставиме да јадат онолку колку што им треба. Ова е незгодно затоа што децата и одлуките за оброците не секогаш се вртат околу гладот, и ние треба да се вклучиме кога има таканаречено емотивно јадење. Но, кога ќе им кажеме дека мора да јадат без оглед на гладот, ги учиме да ги игнорираат сигналите што им ги испраќа мозокот, а кои им кажуваат дека се сити. И ако се гладни и ние речеме дека треба да престанат, би можеле да испратиме порака дека храната е лоша. Нашата цел треба да биде да ги научиме да се слушаат себеси – нивната совест, инстинкт, па дури и стомакот.

Кого да прегрнат

Знам дека многу родители, вклучително и јас, често ја кажуваат фразата „оди прегрни го/ја“ на крајот од посетата со семејството или пријателите. И понекогаш е во ред да го натерате вашето дете да прегрне некого, како во случај кога бабата сака да ја прегрне, но вашето дете се спротивставува затоа што повеќе сака да продолжи да ја игра својата видеоигра. Но, нашите деца никогаш не треба да се чувствуваат принудени да прегрнуваат или да даваат бакнежи некому.

Кога ги тераме нашите деца да покажат наклонетост кон луѓето, ненамерно испраќаме порака дека мора да ги допрат или да бидат допрени од кој и да го побара тоа – услови во кои може да се случи злоупотреба. Нека изберат кого сакаат да прегрнат или бакнуваат. Можеби ќе треба да се погрижиме и со луѓето што ги поттикнуваат нашите деца да бидат приврзани.

Со што да си играат

Не грижете се. Не се залагам да им се дозволува да играат со кибритчиња. Само сакам да кажам дека треба да им дозволиме на нашите деца да изберат со какви играчки ќе си играат или кои книги да ги читаат и да избегнуваме да „туркаме“ одредени активности само затоа што нам ни се допаѓаат. Дали некогаш сте прочитале книга која ви била омилена во детството, а вашето дете изгледа целосно незаинтересирано? Родителите мора да прифатат дека она што го сакаме ние можеби не е она што го сакаат нашите деца. За родителите на постарите деца, ова важи и за хоби и за спорт. Можеби сме во искушение да го натераме нашето дете да ги прави сите работи што ние сме уживале да ги правиме на негова возраст, но мораме да запомниме дека нашите деца се сопствени личности и имаат право да одлучат, во разумна основа, како да го поминуваат своето слободно време.

Како треба да се чувствуваат

Децата, особено помладите, ги користат своите емоции за да комуницираат. Иако нивните чувства може да изгледаат театрални, особено пред нашето утринско кафе, овие емоции се целосно рационални за нашите деца. Не треба да им се дозволи да искажуваат бес среде самопослуга затоа што сте рекле „не“ за овошните закуски, но дозволувајќи им на децата да ги изразат своите емоции, им кажувате дека нивните чувства се достојни, што, пак, им кажува дека тие како личности се достојни.

Родители на тинејџери, ова важи и за вас! Дозволете им на вашите деца да чувствуваат што и да чувствуваат (лутина, разочараност, тага). Но, потсетете ги дека иако се чувствуваат на одреден начин, сепак треба да ве почитуваат и соодветно да ги изразат своите емоции.

Автор: Саманта Бејли

Извор912

X