„Технологијата на хибридна затворена јамка“ дава дози на инсулин информирани од алгоритам за паметни телефони.

Новото истражување покажува дека овој потег може да им помогне на бремените жени подобро да го контролираат шеќерот во крвта во споредба со традиционалните инсулински пумпи или повеќекратните дневни инјекции.

– И покрај подобрите системи за следење на шеќерот во крвта и доставување инсулин, променетите начини на исхрана и хормоналните промени во бременоста значат дека повеќето жени се борат да ги достигнат препорачаните цели за шеќер во крвта – вели професор Хелен Марфи, водечки истражувач од Медицинскиот факултет во Норвич.

– Ова значи дека компликациите поврзани со дијабетес тип 1 за време на бременоста се широко распространети, а тоа влијае врз едно од секои две новородени бебиња. За бебето, тие значат предвремено породување, потреба од интензивна нега по раѓањето и раѓање со поголема тежина, што го зголемува доживотниот ризик од прекумерна тежина и дебелина. Нискиот шеќер во крвта, прекумерното зголемување на телесната тежина и високиот крвен притисок за време на бременоста се вообичаени. Сакавме да истражиме како автоматизираната испорака на инсулин може да помогне – додава Марфи.

Тимот ја тестирал технологијата позната како „хибридна затворена јамка“ или „вештачки панкреас“. Се состои од алгоритам кој се наоѓа на паметен телефон и комуницира со традиционалните системи за континуирано следење на гликоза и инсулинска пумпа.

Системот ги приспособува дозите на инсулин на секои 10-12 минути според нивото на шеќер во крвта, што значи дека континуирано реагира на постојаните промени во нивото на шеќер во крвта во текот на бременоста.

Тимот ја спореди оваа технологија со традиционалните системи за континуирано следење на гликозата и инсулинските системи, каде што жените поддржани од специјализирани тимови за дијабетес донесуваат повеќекратни дневни одлуки за дозите на инсулин.

Студијата опфатила 124 бремени жени со дијабетес тип 1 на возраст од 18 до 45 години кои примале дневна инсулинска терапија. Половина беа случајно распределени за користење на технологијата, а половина за користење на традиционалната инсулинска терапија (инсулински пумпи или повеќекратни дневни методи на инјектирање).

Во просек, бремените жени ја користеле технологијата повеќе од 95 отсто од времето.

– Откривме дека технологијата помогна значително да се намали шеќерот во крвта на мајката во текот на бременоста. Оваа технологија менува многу затоа што на повеќето жени ќе им овозможи да имаат побезбедна, поздрава, попријатна бременост, со потенцијал за доживотни придобивки за нивните бебиња – рече Марфи.

Извор912

X