Ковид-19 сè уште не е исчезнат. Всушност, како што северната хемисфера се приближува кон есента, се очекува статистиката за оваа болест значително да се влоши. Сепак, досега децата беа поотпорни на ковид-19 и интересно е да се знае зошто.

Научниците од Универзитетот во Квинсленд открија дека мукозната мембрана во носот на децата е всушност подобар заштитен слој од ковид-19 во споредба со оној на возрасните.

Со ковид се справуваме од крајот на 2019 година и во текот на сите овие месеци научивме многу вредни лекции. На пример, овој вирус е поопасен за постарите лица (поголем ризик од смрт), додека децата се чини дека се поотпорни и се соочуваат со помалку сериозни симптоми. Децата многу поретко добиваат ковид и кога тоа се случува, обично не е голема работа – симптомите што ги имаат изгледаат благи (барем во повеќето случаи).

Се разбира, се чини дека ова се должи на поотпорниот имунолошки систем на децата. Сепак, првата линија на одбрана – слузницата на дишните патишта, е исто така многу важна.

Австралиски научници изложија примероци од клетки на носната слузница од 23 здрави деца и 15 здрави возрасни лица со САРС-КоВ-2 – вирусот што ја предизвикува болеста ковид-19. Овој експеримент откри дека вирусот не е способен да се репродуцира толку ефикасно во носот кај децата како кај возрасните.

Се чини дека носниот слуз кај децата има посилен антивирусен одговор. Научниците имаат неколку идеи зошто е така.

– Тоа би можело да биде адаптација на зголемените закани од „непознати напаѓачи“, како што се вирусите или бактериите забележани во детството. Исто така, можно е зголемената изложеност на овие закани во детството да ја „тренира“ носната слузница кај децата за да предизвика посилен проинфламаторен одговор. Или алтернативно, метаболичките разлики меѓу децата и возрасните може да го променат начинот на изразување на гените за борба против вирусите – вели д-р Кирсти Шорт, една од авторките на студијата.

Дури и делта-варијантата, која многу лесно се шири, има помала веројатност да се реплицира во назалните клетки на децата во споредба со возрасните. Од друга страна, овој ефект не беше толку видлив кај омикрон-варијантата. Децата може да се разболат и треба да се преземат соодветни заштитни мерки, но се чини дека нивниот нос може подобро да се бори против САРС-КоВ-2.

Сепак, научниците сè уште предупредуваат да не се опуштаме целосно додека трае ковид-19 затоа што сето тоа може да се промени многу брзо како што се појавуваат нови варијанти на вирусот.

Никој не знае кога ковид-19 ќе исчезне засекогаш. Засега, треба да разбереме како функционира, каква заштита може да постави нашето тело и како можеме да ги неутрализираме идните бранови од него.

Извор912

X