Како можат родителите да го научат детето да развие здраво чувство на самодоверба? Детскиот психолог д-р Розен Лесак објасни како родителите можат да ги поттикнат децата да веруваат во себе.

Децата ја поврзуваат работната етика со успехот

Родителите секогаш треба да ја фалат работната етика на своето дете, дури и ако тоа не добило петка на тест по математика или неговиот тим не победил во фудбал. Кога родителите го фалат вложениот труд, а не резултатот од тој напор, децата развиваат здрава самодоверба што е поврзана со гордоста што се трудољубиви. Детето тогаш ќе може да каже: „Јас сум самоуверен во овие области бидејќи напорно работев. Вежбав многу. Навистина сакам да бидам добар во ова. Тоа е добра работа“, вели Лесак. Ако децата се под стрес, може да заборават на нивната вредност ако не поминат добро на тестот по математика, што може да доведе до криза на самодовербата.

Родителите се фалат себеси пред своите деца

Децата што се самоуверени доаѓаат од родители кои имаат самодоверба. Затоа, не срамете се да зборувате за личните квалитети, вештини и достигнувања. „Родителите треба да зборуваат за сопствените достигнувања: На работа вложив многу напор во овој проект и направив добра работа бидејќи потрошив време на него“, вели Лесак. Кога родителите кажуваат вакви работи, децата ќе апсорбираат чувство на самодоверба.

Пофалете ги вештините на вашите деца

Родителите што сакаат да ги воспитуваат децата со здраво чувство на самодоверба не велат само „одлична игра!“ и така натаму сѐ додека децата не откријат дека се добри. Пофалете ги децата за конкретни работи што ги направиле добро. На пример: „Кога постигнавте гол во втората четвртина, навистина одлично се движевте со нозете“ или „на крајот на натпреварот игравте навистина одлична одбрана против бројот четири“. Пофалбите за одредени моменти ќе ги спречат децата да се чувствуваат како да се ѕвезди во текот на целата игра. Според Лесак, ова им дава на децата алатки да зборуваат за нивните специфични силни страни.

Родителите се искрени за своите слабости

Родителите што сакаат да одгледаат самоуверени деца (кои нема да станат арогантни) не ги лажат своите деца за тоа каде треба да работат повеќе. Тоа не значи дека родителите треба да се шетаат наоколу велејќи: „Лош си во математиката“. Но, родителот може да каже: „На некои луѓе им треба повеќе вежбање и повеќе математика, и тоа е во ред“. Децата што знаат дека ќе треба да вложат повеќе напор од нивните врсници немаат незаслужена самодоверба. „Децата треба да знаат и што не знаат. Не сакате вашето дете постојано да е самоуверено. Всушност, вие го сакате спротивното“, вели Лесак.

Успехот го поврзуваат со тимска работа

Родителите не дозволуваат нивните деца да мислат дека тие биле единствената причина зошто ја добиле играта. Кога ги коментираат ѕвездените моменти на детето, ги споменуваат и нивните пријатели и велат дека и тие добро направиле и ги поттикнуваат своите деца да ги фалат туѓите напори. Според д-р Лесак, родителите треба да им објаснат на децата дека нивниот успех не се случува во вакуум и дека без помошта од вредните пријатели, тие не би ја добиле играта.

Автор: Карина Шиждрак

Извор912

X