Ова е сезона на родителски состаноци. Наставничката вели: „Оценката е…, а тоа е затоа што…“ Си мислам: „Тоа звучеше многу добро. На моето дете добро му оди“. Или понекогаш: „Ова не звучеше добро. Моето дете е мрзливо?“

Но, всушност, не ја знам оценката за која зборуваат, па прашувам. А наставникот одговара: „Зарем не проверивте во онлајн-апликацијата?“

Прашувам: „Требаше? Сметав дека ќе ми кажете на состанокот ако нешто не е во ред, па ќе треба да интервенирам. Тоа не се мои оценки“.

Потоа настапува тишина. Пауза. Неверување. По кратко размислување наставниците ми се заблагодаруваат за тоа што им дозволувам да си ја вршат работата. Понекогаш ќе ми кажат: „Време е да се вмешате“. И јас го правам тоа.

Но, најчесто, на наставниците им е драго што слушаат дека добиваат соодветна слика за тоа што моето дете, а нивен ученик, може да направи, наспроти сликата за тоа што може да направи ученик со постојано потсетување од страна на мајка си.

Работев во јавни училишта 18 години. Знам како родител дека најдобрата работа што можам да ја направам за да им помогнам на моите деца на училиште е да ги направам независни. Ах, солзите на децата од градинка кои никогаш не направиле нешто без помош. Ох, грубиот почеток за децата секоја нова учебна година, кои се навикнати наместо нив, родителите да ги завршуваат задачите.

Бев на натпревар во кошарка пред некоја вечер и сите родители зборуваа за претстојниот проект кој треба да го реализираат учениците од шесто одделение. Прашав за што се работи бидејќи немав информации. Рекоа дека не слушнале ништо ни тие, но дека погледнале онлајн и сфатиле дека наскоро треба да се реализира, па ги охрабрувале своите деца да започнат. Реков: „Не е мој проектот“. Родителите беа во шок. Дали јас не се грижам за тоа каква оценка ќе добие моето дете? Се разбира дека се грижам, но без помош од мене. Тоа се негови оценки.

Моето талентирано дете по напредна математика доби двојка, заедно со тројка и повеќе четворки. Неговите способности дефинитивно одговараат за петка. Но, јас не погледнав онлајн воопшто во изминатото полугодие. Знаев дека сигурно нема да заврши добро бидејќи никогаш дома не донесе ранец во текот на целото полугодие. Можев веднаш да проверам онлајн, да почнам расправија за неговата мрзливост, да му ги посочам последиците поради неговиот недостиг на труд, но сето тоа ќе беа екстерни мотиватори.

Тоа не се мои оценки.

Можев да му помогнам и ќе добиеше чисти петки. Но, јас ги добив моите оценки кога одев на училиште. Ова се неговите. И ќе ми беше драго да можеше да увиди дека би успеал да ги добие сите можни поени на тестовите. Не можеше. Можев да видам, откако ги погледнав оценките, дека наставниците му дале шанса, понекогаш дури и две, да ги заврши домашната и задачите. Тој не го сторил тоа. Ги заслужил оценките што ги добил. Сега, ќе има уште едно полугодие, на проверка од страна на мајка му, пред да го оставам да си го истера своето и во следното полугодие. Со текот на времето ќе мора да се мотивира. Да добие добри оценки за да избегне последици или да го добие новиот „ајфон“, или автомобил како награда – тоа е нешто кое е засновано на надворешна мотивација.

Ако треба да го прашувате вашето дете секоја ноќ откако сте погледнале онлајн трипати дали го завршило проектот или планира да учи за претстојниот тест, тогаш вашето дете е, како што велиме ние едукаторите, зависно. Бидејќи ние, едукаторите, знаеме дека оценките што ги добиваат децата често се заради родителите, а не заради нивните способности. Наставниците ги согледуваат вашите комбинирани оценки.

Оставете ги да го искусат и тоа во основно училиште. Тоа е совршена можност да согледаат што би функционирало, а што не. Мојот син средношколец доби чисти петки во прва година средно. Никогаш не погледнав онлајн. Го чекав известувањето. Дури и со неколку потсетници од мама, ќе беа лесни петки во сите полугодија. Но, тоа не се мои оценки.

Дозволете ми да ви кажам, учењето доаѓа многу лесно кај моите деца. Немаат никакви одложувања или пречки. Но, тие се нормални деца, сакаат да направат што помалку за да добијат петка. Тоа ги прави ефикасни. Тоа ги прави мотивирани, навистина да посакуваат петка.

Време е да се каже вистината. Вашето дете е сопствена личност. Неговите оценки се само негови. Оставете го да се справи со нив, откажете се од испраќање пораки на наставниците за сите конфузии во врска со оценките и домашните задачи на кои сте работеле заедно со детето. Ако го оставите детето да се справи самото, тоа можеби слуша кога наставникот ќе му каже дека не може да ги поправи оценките за само неколку дена. Но, вашето дете чека вие да се справите со тоа. Нема потреба да слуша, ќе испратите е-пошта. Лебдите малку?

Автор: Ерика Хенсон912

X