Кога моето најстаро дете почна да оди во градинка, мислев дека е многу кул што можам да влезам и да го погледнам неговиот напредок на часовите преку онлајн портал за родители. Тоа беше ново за мене бидејќи ми беше прво дете што тргна на училиште. Но, искрено, заборавив на тоа откако првичната новост помина. Две деца и две години подоцна, сè уште не ги проверувам нивните резултати и немам намера да почнам.

Сериозно: Можеби двапати му ги проверив оценките додека стигна до трето одделение. Тоа беше годината кога моите други две деца почнаа на училиште, едно во прво одделение и едно во градинка. Бев многу зафатена, со ограничено време, и не можев да направам сè и да одржувам буквално сè – од некои работи морав да се откажам. Само да ги земате од училиште, да им помогнете со домашните задачи и да се обидете да започнете со готвење вечера без некои поголеми драми и проблеми, беше преголем залак. Последното нешто што сакав да го направам по рутините пред спиење беше да го отворам компјутерот кога едвај можев да ги држам очите отворени. И така, проверката на нивните оценки преку интернет не беше нешто што го направив. Никогаш не ги проверив нивните оценки за да видам како им оди на училиште.

Може некои ќе кажат дека во тие основни школски години не го користев родителскиот портал затоа што бев мрзлива, и тие се апсолутно во право. Но, тогаш не се фокусирав многу на нивните оценки. Сите беа добро приспособени и немаа некои поголеми проблеми, така што не чувствував потреба да се вклучувам. Секогаш ги гледав нивните елаборати, одев на состаноци на родители/наставници и комуницирав со моите деца секој ден. Во средно училиште, моите деца станаа понезависни, не им требаше толку многу помош со нивните домашни задачи и не сакаа многу да се занимаваат со мене – што значи дека имав повеќе време за мене. Дури и тогаш не ги проверив нивните оценки. Но, не од истите причини како кога беа мали.

Кога мојот најстар син беше прва година во средно училиште, почна да се мачи со училишните задачи. Тогаш размислував да го проверам и да се вклучам за него, бидејќи знаев дека тоа ќе ми овозможи да видам кои задачи ги пропушта, со кои заостанува и кои се неговите моментални оценки во секое време. Но, немаше парче од мојата душа што сакаше да го направи тоа. Силно чувствував дека е доволно возрасен за да управува со своите задачи и ако тоа значеше дека доцна ги предава задачите и добива пониска оценка, тогаш тоа зависи од него. Да, го потсетував и го охрабрував да ја предаде задачата навреме, но има нешто што се нарекува соочување со последиците од сопствените постапки.

Тој беше доволно возрасен за да разбере дека заостанува затоа што не ја извршува задачата. Исто така, ако сте родител на тинејџери, знаете дека можете да им кажувате да направат нешто додека не станат сини во лицето и тоа повторно не гарантира дека ќе го направат побараното.

Кога растев, моите родители немаа можност да ги гледаат моите оценки или дневните задачи. Знаев дека од мене зависи дали ќе ги предадам работите навреме или ќе побарам да направам тест ако не сум постигнала добри резултати. Тоа ме научи на независност и одговорност. Чувствувам дека ќе ги поткопам на некој начин моите деца ако секој ден ги гледам нивните училишни задачи. Сакам да сакаат самите да ја завршат својата работа навреме и да вложат максимални напори затоа што тоа го сакаат за себе. Не затоа што знаат дека нивните родители ќе го видат тоа. Тинејџерските години се кога тие учат автономија, и мислам дека дозволувајќи им да се занимаваат со нивната училишна работа и оценките додека ги учиме да побараат помош ако се мачат, е најдобрата транзиција кон тоа да се стане независен млад возрасен.

Исто така, сакам да изградам доверлив однос со моите тинејџери, а тоа сакам да го направам така што ќе ги прашам како им оди на училиште, дали го вложуваат целиот свој труд или дали се мачат. Повеќе би сакала да разговарам и да го земам предвид нивниот збор за тоа отколку да проверувам на компјутер секоја вечер.

Ги разбирам околностите на секого и нивото на удобност е различно околу оваа тема. Знам дека моето мислење не е најпопуларно, но тоа е она што функционира за мене и за моите деца. Кога моите деца заостануваат или не го прават она што треба да го прават на училиште, од нив зависи дали ќе стигнат, дали ќе ми кажат дека им треба помош и не се сигурни што да преземат. Верувам дека тие се доволно способни да се справат со сопствените предизвици.

Автор: Дајана Парк

Извор912

X