Без разлика на кој начин се обидуваме да ги заштитиме, многу невродивергентни деца и тинејџери, за жал, ќе се справуваат со задевањето и малтретирањето во и надвор од училиштето.

Понекогаш тие се на удар на исмејувањата на насилникот. Во други случаи тие може да се оние што по претрпеното насилство и самите стануваат агресори.

Контролата на импулсите, емоционалната регулација и тешкотиите со социјалните интеракции можат непредвидливо да влијаат врз нивното однесување. За ефикасно да одговорат на малтретирањето, децата со АДХД (нарушување на вниманието и хиперактивност) имаат корист од функционирањето на следните начини: препознавање, одговор и издржливост (отпорност).

Три начини да им помогнете на децата со АДХД да им се спротивстават на насилниците:

Препознајте ги насилничките однесувања

Започнете со тоа што ќе му помогнете на вашето дете да препознае малтретирање, без разлика дали самото дете е цел на малтретирањето, учествува како случаен минувач или дејствува како агресор. Физичката агресија, вербалната злоупотреба и релациската агресија (како што се ширење шпекулации, организирано социјално исклучување или „дружење“ со некого) се видови малтретирање што се проблематични за сите инволвирани.

Случајните минувачи можат да ги поттикнат децата што ги исмеваат другите со приклучување или присуство и молчење, што всушност значи давање согласност. Обично, тие го прават тоа за да не станат цел. Од клучно значење е да ги разложите компонентите на малтретирањето со вашето дете за да ги разбере неговите различни делови и каква е поврзаноста меѓу нив. Прашајте ги децата за моментите кога биле сведоци или учествувале во овие три улоги во социјална ситуација.

Иако малтретирањето може да се случува во живо, сепак сајбер-малтретирањето стана најчеста појава.

Многу деца ги добиваат своите први мобилни телефони во средно училиште и не развиле зрелост или социјални вештини за да ги користат внимателно. Одвојте време за да разговарате за безбедноста на интернет и одговорното користење на телефонот и размислете за создавање семејна дигитална политика што сите ќе ја почитуваат. Ова може да вклучува дозволени часови за користење на екранот, начини и цели за користење на екранот, бонус време поминато пред екранот и последици од неодговорното објавување.

Разгледајте го значењето на долгорочните импликации од објавувањето несоодветен материјал кои ќе се одразат врз независните училишни апликации, приемите на факултет и професионалните работни места подоцна во животот. Спомнете го правилото: „Што би рекла баба ти?“ Тоа значи дека ако нешто од она што сакате да го објавите или испратите не би го споделиле со вашата баба, тогаш не треба ниту да го објавувате јавно или да го испраќате некому.

Понекогаш децата што се впуштаат во сајбер-малтретирање биле на дофат на непријателски, лоши и критички групи на социјалните медиуми. Можеби мислат дека повторувањето на овие однесувања ќе ги направи попопуларни, или конечно ќе им се одмаздат на оние деца што ги повредиле. Овие избори честопати доведуваат до контраефект.

Одговорете соодветно

Ако вашето дете или тинејџер било вклучено во какво било малтретирање, како жртва, агресор или случаен сведок, потребно е да научи како да реагира.

Земете предвид две фрази што вашето дете може да ги употреби за тие непријатни моменти и запишете ги во телефонот за детето да се потсетува на нив. Потоа, направете игра со улоги за да можат да ги вежбаат овие реченици. Следно, разгледајте ги опциите за да им помогнете да ги намалат чувствата на лутина, повреда, страв или фрустрација, во тешките моменти. Создајте неколку стратегии и запишете ги.

Многу невродивергентни деца не ги пријавуваат инцидентите на малтретирање кај возрасните затоа што се плашат од тоа што ќе се случи потоа. Тие не сакаат да се расправаат со некого и да го зголемат ризикот од одмазда или исклучување.

Нека вашиот прв одговор биде сочувство. Понудете му грижлива поддршка на вашето вознемирено дете. Останете смирени, бидете присутни со него и оставете го да се „издува“, пред да планирате што понатаму. Потоа, можете да смислите што да правите, заедно. Кога децата се чувствуваат безбедно и слушани од нивните родители, поголема е веројатноста да се обратат кај нив во иднина.

Ако не сте сигурни како да одговорите или сте лути поради тоа што се случува, заблагодарете му се на вашето дете што споделило и побарајте малку време да размислите. Смирете се пред да направите нешто.

Насилството (булингот) е еднакво вознемирувачко за родителите како и за нивните деца, а вие може да бидете дополнително поттикнати од настани во вашиот живот, каде што и вие сте биле исмејувани или отфрлени. Ако не сте сигурни што да правите, побарајте совет од вашиот партнер, пријател, терапевт или тренер кој може доверливо да ги чува овие информации. Потоа, кога ќе бидете подготвени, седнете на разговор со вашето дете и разговарајте за планот за дејствување.

Изградете отпорност

Здравата самодоверба и издржливоста се две одлични одбрани против малтретирањето. Кога децата се чувствуваат добро во врска со себе, ги разбираат своите силни страни и ги следат нивните интереси, тие се подобро подготвени да одговорат ефективно на агресорите. Покрај тоа, има поголема веројатност да одбијат да се согласат со агресорите против некој друг, или да се вклучат во насилство.

Отпорноста значи да се биде во можност да се отскокне од тешки ситуации или интеракции. Со имањето доверба во вашите способности и знаењето какви предизвици ви претстојат, имате внатрешни сили да ги решите. Ако не сте сигурни што да правите, пожелно е да побарате помош. Можете да ги негувате овие квалитети кај вашето дете или тинејџер, така што ќе ги охрабрите нивните интереси, ќе ги забележите нивните напори и ќе валидизирате кога ќе ги следат и ќе соработуваат со вас.

Друг начин да се зајакне нивната самодоверба е да се подобрат нивните социјални вештини. Можете да им помогнете да развијат блиски пријателства со организирање семејни собири, преспивања кај пријатели или ноќи организирани за игри. Ако вашето дете се бори на социјален план, контактирајте со наставниците за насоки кои можат да помогнат да се олеснат врските на училиште или размислете за советување со експерти.

Иако можеби не секогаш го спречуваме малтретирањето, разбирањето зошто тоа се случува и способноста подготвено и ефективно да одговориме без да бидеме премногу вознемирени, ќе ни помогне многу во такви случаи. Преку искрени разговори, споделување идеи, остварливи одговори и потпирање на соработка, ќе му помогнете на вашето дете или тинејџер да ги стекне вештините што му се потребни, кога ќе се соочи со непријатни социјални моменти. Децата ќе имаат алатки за да ги забележат сите видови малтретирање и да одговорат соодветно и самоуверено.

Автор: Шерон Салин

Извор912

X